Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, güneş enerjisiyle yılda 10 milyon TL tasarruf edecek

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, güneş enerjisiyle yılda 10 milyon TL tasarruf edecek

Genel 23.07.2025 09:31:55 0
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, güneş enerjisiyle yılda 10 milyon TL tasarruf edecek
Tarih: 23.07.2025 09:31 Güncelleme: 23.07.2025 09:31
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, kampüsüne kurduğu güneş enerjisi santrali sayesinde elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor. Planlanan yeni santralle birlikte üniversitenin tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılaması ve yılda 10 milyon liralık enerji tasarrufu sağlaması bekleniyor.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ), yenilenebilir enerji yatırımlarıyla hem çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor hem de ekonomik anlamda büyük tasarruf sağlıyor. 2020 yılında kampüs alanına kurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES), üniversitenin elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor. Mevcut tesisin yanına planlanan 500 kW kapasiteli ikinci santralin devreye alınmasıyla birlikte AİÇÜ’nün tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılaması hedefleniyor.
Üniversitenin yürüttüğü enerji projeleri hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. İlhami Gülçin, "Kampüsümüzde kurulu GES tesisimizle mevcut enerjimizin yüzde 50’sini karşılamaktayız. Bu oran kış aylarında, hava şartlarına bağlı olarak bir miktar düşüyor. Ancak buna ek olarak bir 500 kW GES daha kurmayı planlıyoruz. Bu çalışma tamamlandığında enerjimizin tamamını çevre dostu, temiz ve yeşil bir kaynak olan güneş enerjisiyle karşılamış olacağız. Hatta belki bir miktar fazlamız bile olabilir" dedi.
Bu dönüşümün sadece enerji anlamında değil, ekonomik olarak da büyük bir kazanç sağlayacağını vurgulayan Gülçin, "Enerjide dışa bağımlı olmamak üniversitemiz için son derece kıymetli. Bu sistem sayesinde yılda yaklaşık 10 milyon TL’ye varan bir tasarruf elde etmiş olacağız. Mevcut santralimiz kurulduğu 2020 yılından bu yana üç yıl içinde kendi maliyetini tamamen amorti etti. Günümüz şartlarında bu rakam 30 ila 40 milyon TL arasında bir değere tekabül ediyor. Yeni santralimiz de benzer şekilde üç yıl içinde kendini amorti edecek" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Gülçin, AİÇÜ’nün yalnızca eğitimde değil, sosyal sorumluluk ve çevre bilinci alanında da öncü rol üstlendiğini belirterek, "Üniversitelerin yalnızca akademik değil, toplumsal açıdan da öncü kurumlar olması gerektiğine inanıyoruz. Bu tarz enerji yatırımlarıyla sadece kendi kampüsümüze değil, bölgedeki halka da örnek oluyoruz. GES yatırımı sahada görüldüğünde, halk için de teşvik edici bir model haline geliyor" diye konuştu.
Tamamen kendi enerjisini üretebilen sayılı üniversitelerden biri olmayı hedefleyen AİÇÜ, bu yatırımla birlikte Türkiye’deki kampüsler içinde model olma yolunda önemli bir adım daha atmış olacak.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ