Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, güneş enerjisiyle yılda 10 milyon TL tasarruf edecek

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, güneş enerjisiyle yılda 10 milyon TL tasarruf edecek

Genel 23.07.2025 09:31:55 0
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, güneş enerjisiyle yılda 10 milyon TL tasarruf edecek
Tarih: 23.07.2025 09:31 Güncelleme: 23.07.2025 09:31
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, kampüsüne kurduğu güneş enerjisi santrali sayesinde elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor. Planlanan yeni santralle birlikte üniversitenin tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılaması ve yılda 10 milyon liralık enerji tasarrufu sağlaması bekleniyor.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ), yenilenebilir enerji yatırımlarıyla hem çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor hem de ekonomik anlamda büyük tasarruf sağlıyor. 2020 yılında kampüs alanına kurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES), üniversitenin elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor. Mevcut tesisin yanına planlanan 500 kW kapasiteli ikinci santralin devreye alınmasıyla birlikte AİÇÜ’nün tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılaması hedefleniyor.
Üniversitenin yürüttüğü enerji projeleri hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. İlhami Gülçin, "Kampüsümüzde kurulu GES tesisimizle mevcut enerjimizin yüzde 50’sini karşılamaktayız. Bu oran kış aylarında, hava şartlarına bağlı olarak bir miktar düşüyor. Ancak buna ek olarak bir 500 kW GES daha kurmayı planlıyoruz. Bu çalışma tamamlandığında enerjimizin tamamını çevre dostu, temiz ve yeşil bir kaynak olan güneş enerjisiyle karşılamış olacağız. Hatta belki bir miktar fazlamız bile olabilir" dedi.
Bu dönüşümün sadece enerji anlamında değil, ekonomik olarak da büyük bir kazanç sağlayacağını vurgulayan Gülçin, "Enerjide dışa bağımlı olmamak üniversitemiz için son derece kıymetli. Bu sistem sayesinde yılda yaklaşık 10 milyon TL’ye varan bir tasarruf elde etmiş olacağız. Mevcut santralimiz kurulduğu 2020 yılından bu yana üç yıl içinde kendi maliyetini tamamen amorti etti. Günümüz şartlarında bu rakam 30 ila 40 milyon TL arasında bir değere tekabül ediyor. Yeni santralimiz de benzer şekilde üç yıl içinde kendini amorti edecek" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Gülçin, AİÇÜ’nün yalnızca eğitimde değil, sosyal sorumluluk ve çevre bilinci alanında da öncü rol üstlendiğini belirterek, "Üniversitelerin yalnızca akademik değil, toplumsal açıdan da öncü kurumlar olması gerektiğine inanıyoruz. Bu tarz enerji yatırımlarıyla sadece kendi kampüsümüze değil, bölgedeki halka da örnek oluyoruz. GES yatırımı sahada görüldüğünde, halk için de teşvik edici bir model haline geliyor" diye konuştu.
Tamamen kendi enerjisini üretebilen sayılı üniversitelerden biri olmayı hedefleyen AİÇÜ, bu yatırımla birlikte Türkiye’deki kampüsler içinde model olma yolunda önemli bir adım daha atmış olacak.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

Anadolu Karate Ligi'nde İstanbul'da Nefes Kesen Mücadeleler!


Van Spor

MHK Başkanı Gündoğdu'nun Görevine Devam Ettiği Açıklandı: TFF'den İstifa İddialarına Yalanlama


Van Spor

Fenerbahçe'de Yeni Dönem: Sadettin Saran Resmen Başkan


Van Spor

Futbol Dünyasını Sarsan İddia: Aydınus'tan MHK ve Hakem Kardeşler İçin Bomba Açıklamalar


Van Spor

Galatasaray - Konyaspor Maçı'nda Goller Art Arda geldi.. Canlı Takip - Canlı İzle


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ