Adana’da mayer cinsi limonun hasadı erken başladı: Fiyatları düşürecek hasat

Sıcak hava mayen cinsi limon hasadını erkene çekti. Yetkililere göre, 1 hafta sonra yatak limonlar bitecek ve hasadına yeni başlanan ekonomik mayer cinsi limon piyasada kalacak.

Ekonomi 4.08.2024 15:23:00 0
Adana’da mayer cinsi limonun hasadı erken başladı: Fiyatları düşürecek hasat
Tarih: 04.08.2024 15:26

Limon fiyatları son dönemde zam şampiyonu oldu.

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden Adana’da hasadı başlayan mayer cinsi limonun bu artışa bir dur demesi bekleniyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasatla ilgili olarak şu an alıcıların ve satıcıların memnun olduğunu, hasatın havaların sıcak olmasından dolayı erken başladığını dile getirdi.

Hasadı yaklaşık 3 hafta önce başlayan ve kent genelinde 230 bin dönüm alanda üretimi yapılan limondan 641 bin ton rekolte hedefleniyor.

Doğan, eski yatak limonun şu anda halde kilogram fiyatının 50-55 lira olduğunu ancak şu anda hasadına başlanan mayer cinsi limonun bahçede 10-13, halde ise 20-25 lira arasında bulunduğunu belirtti.

KESİM TARİHİ BELİRLENMEDİ AMA PAHALLIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN SORUN YAPILMIYOR

Öte yandan limonun resmi kesim tarihinin ise "Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu" tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması, şu anda kesilen limonlara pahalılığın önüne geçilmesi için göz yumulduğu öğrenildi.

BAHÇEDE 10-13 LİRA, HALDE 20-25 LİRA

Mayer cinsi limonun fiyatı bahçede 10-13 lira arasında, halde ise 20-25 lira arasında alıcı buluyor.

“SICAK HAVA HASADI ERKENE ÇEKTİ”

Hasat sırasında açıklama yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şöyle konuştu:

Bu yıl havaların çok sıcak ve nemli gitmesinden dolayı hasat erken başladı. Şu an limonun suyu var ama biraz daha beklersek limonda su daha da bollaşacak. Eski yatak limonun şu anda halde kilogram fiyatı 50-55 lira ama bu mayer cinsi limon bahçede 10-13, halde 20-25 lira arasında. 1 hafta sonra yatak limonlar bitecek ve bu mayer cinsi limon piyasada kalacak.

“641 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR”

Adana genelinde 230 bin dönüm alanda limon dikimi olduğunu söyleyen Doğan, şu ifadeleri verdi:

Adana’da bu sene 641 bin ton limon rekoltesi bekliyoruz. Geçen seneye oranla rekoltede yüzde 30 düşüş var. Bunun da en büyük nedeni hem sıcak hava hem de geçen sene para etmeyen limon ağaçları söküldü. Ancak bu rekolteyle de hem yurt içine hem de yurt dışına yetecek limonumuz var. Şu anda alıcı da satıcı da memnun.