Adalet Platformu Başkanı Çevik: "Kenan Evren Kışlası'ndan darbeci ismi kaldırılsın''

Türkiye’nin siyasi tarihine damga vuran 12 Eylül askeri darbesi, aradan yıllar geçmesine rağmen tartışmaların odağında yerini koruyor.

Genel 12.09.2025 23:53:00 0
Adalet Platformu Başkanı Çevik:
Tarih: 12.09.2025 23:54 Güncelleme: 12.09.2025 23:55

 12 Eylül 1980 askeri darbesine öncülük eden ve kendisinin ismiyle anılan Kenan Evren Kışlası, hem darbenin 45’inci yılı dolayısıyla hem de Sultan 2’nci Abdülhamid Han’ın kendi imkanlarıyla yaptırdığı depolar konusuyla yeniden gündeme geldi. 12 Eylül mağdurlarının da içinde yer aldığı Adalet Platformu’nca darbecilerin isimlerinin caddelerden ve kışlalardan silinmesini talep edilerek, kışla içerisindeki Osmanlı eserlerine sahip çıkılması çağrısında bulunuldu.

Türkiye’nin siyasi tarihine damga vuran 12 Eylül askeri darbesi, aradan yıllar geçmesine rağmen tartışmaların odağında yerini koruyor. Darbenin en kritik isimlerinden biri olan dönemin orgenerali Kenan Evren’in isminin verildiği Kenan Evren Kışlası, kamuoyunda hem isim tartışmaları hem de içerideki Osmanlı eserleriyle gündemde. Adalet Platformu tarafından kışla önünde yapılan açıklamalarda Kenan Evren’in darbe dönemindeki sözleri hatırlatılarak, darbecilerin isimlerinin cadde, sokak ve kışlalardan acilen silinmesi talep edildi. Ayrıca Sultan 2’nci Abdülhamid Han’ın kendi şahsi bütçesinden yaptırdığı depoların ise bakımsız halde bulunduğuna dikkat çekilerek, yetkililere Osmanlı mirasına sahip çıkma çağrısı yapıldı.

"Tüm darbecilerin isimlerinin cadde, sokak, kültür merkezi ve kamu binalarından silinmesini istiyoruz"

Darbede adı geçen kişilerin isimlerinin toplumsal noktalarda yer almasına karşı çıktığını belirten Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, şu ifadelere yer verdi:

"2012-2013 yıllarında darbeciler hakkında yargılamalar oldu ama hâlâ isimleri tabelalardan silinmedi. Biz sadece Kenan Evren değil, Cemal Gürsel’den Madanoğlu’na kadar tüm darbecilerin isimlerinin cadde, sokak, kültür merkezi ve kamu binalarından silinmesini istiyoruz. Bugün hâlâ bir kışlaya darbeci Kenan Evren’in isminin verilmiş olması 85 milyona, 177 partiye ve bütün Müslümanlara hakarettir. Meclisimizden isteğimiz şudur, bu ismi acilen söktürsünler. Bunun yerine Türkiye’nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı’nın ismi konulsun. Nasıl ki külliyeye "Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi" adı verildiyse buraya da "Recep Tayyip Erdoğan Kışlası" da denilebilir."

"Darbeler milletin iradesine ve inancına karşı suçtur"

Çevik, darbelerin millet iradesine müdahale ve suç olduğunun altını çizerek, şimdiye kadar yaşanmış olan bütün benzer süreçlerin Türk milletine büyük zarar verdiğini dile getirdi. Çevik, düşüncelerini şu sözlerle aktardı:

"12 Eylül tarihin kara bir lekesi. Siyonistlerin, NATO’nun, Amerika’nın, İngiltere’nin ve İsrail’in baskısıyla Türkiye’de bir darbe gerçekleşti. 12 Eylül’de milletin vergileriyle alınan silahlar millete doğrultuldu, hem de bir cuma günü. Ben o zaman hafızlık için Bolu Gerede Kur’an kursunda okuyordum. Camimizin anahtarı bendeydi. Polis ve jandarma camiye geldi, "Cuma kılamazsınız" dediler. İşte 12 Eylül budur. Müslüman’ın ibadetine bile yasak getiren, halka silah doğrultan bir zihniyettir. 1980’den bugüne 45 yıl geçti. Yarım asırdır bu milletin hafızasında acılar taze. Türkiye’de Müslümanlara karşı baskılar, darbeler sadece 12 Eylül değil; 27 Mayıs, 28 Şubat, 27 Nisan ve 15 Temmuz, hepsi aynı zincirin halkaları. Bunlar dış destekli, içeriden işbirlikçiler eliyle yapılan darbe girişimleri. Darbecilik insanlığa karşı bir suçtur. Türk Ceza Kanunu’na göre de büyük bir suçtur. Darbecilik yalnızca iktidara değil millete, inanca ve iradeye saldırıdır."

"Osmanlı eserlerine sahip çıkılsın"

Kenan Evren Kışlası’nda yer alan ve Sultan 2’nci Abdülhamid Han’ın kendi bütçesiyle yaptırmış olduğu depoların bakımsız halde olduğunu iddia eden platform üyelerinden Hasret Yıldırım ise "Darbenin tatbik edilmesi için şartların olgunlaşmasını bekledik diyen dönemin orgeneralinin sözleri hâlâ hafızalardayken, biz de şu anda Piyade Kışlası, Kenan Evren Kışlası önündeyiz. İçeride görev yapmış arkadaşlardan öğrendiğimize göre Sultan Abdülhamid Han kendi kesesinden beş depo yaptırmış. Bu depoların üzerinde hala Osmanlı armaları duruyor ve menzile has bir vaziyetteymiş. Buradan yetkililere seslenmek istiyoruz. Şu anki süreçte yetkililerden ricamız, içerideki Osmanlı eserlerine sahip çıkılsın. Çünkü tarihimize, ecdadımızın mirasına sahip çıkmak da milletimizin asli görevlerinden biridir" dedi.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Şehit Eren Bülbül Dart Şampiyonası Erzincan’da başladı


Van Spor

Diyadin’de geleceğin sporcuları keşfediliyor


Van Spor

Türkiye’nin en uzun parkurunda kürekler milli takım için çekiliyor


Van Spor

Elazığspor, kulüp lisansı almaya hak kazandı


Van Spor

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ