ABD'nin Yeni Gümrük Vergilerine Türkiye'den İlk Tepki: İhracatçımıza Avantaj Sağlayacak Düzenleme

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin birçok ülkeye uyguladığı ek gümrük vergileri kapsamında Türkiye'nin düşük tarife kategorisinde yer almasının, Türk ihracatçısına önemli avantajlar sağlayacağı vurgulandı.

Ekonomi 3.08.2025 00:23:00 0
ABD
Tarih: 03.08.2025 00:26 Güncelleme: 03.08.2025 00:26

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin birçok ülkeye uyguladığı ek gümrük vergileri kapsamında Türkiye'nin düşük tarife kategorisinde yer almasının, Türk ihracatçısına önemli avantajlar sağlayacağı vurgulandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı kararnameyle birçok ülkeye uygulanan ek gümrük vergileri, küresel ticarette yeni bir dönem başlatırken, Türkiye bu durumdan olumlu etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor. Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili ilk resmi açıklamasını yaparak, uygulanan tarifelerin Türk ihracatçısı için fırsat yarattığını belirtti.

Düşük Tarife Kategorisinde Türkiye

Bakanlık açıklamasında, “ABD Başkanı Donald Trump tarafından 1 Ağustos itibarıyla açıklanan yeni gümrük tarifeleri kapsamında dünya genelinde yüzde 15 ila yüzde 50 arasında değişen oranda vergi artışları yürürlüğe girmiştir. ABD ile ticaret anlaşması bulunmayan ülkeler, bu tarihten itibaren ABD’ye ihraç ettikleri ürünler için daha yüksek tarifelerle karşı karşıya kalacaktır.” ifadelerine yer verildi. 

Özellikle Türkiye'nin, bu yeni düzenlemede en düşük gümrük vergisi uygulanan ülkelerden biri olarak öne çıktığı belirtildi. Bakanlık, “Türkiye’nin düşük tarife kategorisinde yer alması ABD nezdinde dengeli ve olumlu bir ticari ortak olarak değerlendirildiğini, Türk ihracatçısının küresel pazarlarda rekabet gücünü koruduğunu ve Türkiye’nin dış ticaretteki güçlü konumunun sürdüğünü göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel Ticarette Yeni Dengeler

ABD'nin uyguladığı yüksek tarifeler, diğer ülkeler için zorlu bir tablo oluştururken, Türkiye başta Asya ve Latin Amerika ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye kıyasla avantajlı bir pozisyonda bulunuyor. Bakanlık açıklamasında, bu durumun Türk ihracatçısının küresel pazarlardaki rekabet gücünü artıracağı vurgulandı.

Ülke Bazında Tarife Oranları ve Etkileri

ABD'nin yeni tarife düzenlemesinde ülke bazında farklı oranlar belirlenmesi dikkat çekiyor. Kanada yüzde 25’ten 35’e, Meksika 25’ten yüzde 50’ye çıkarılması planlanıyor (90 gün içinde). İsviçre yüzde 39, Brezilya yüzde 10’a ilave yüzde 40 ile birlikte toplam yüzde 50 vergi, Güney Afrika yüzde 30, Vietnam ve Tayvan yüzde 20, Japonya ve Güney Kore yüzde 15 olarak belirlendi.

Bakanlık, bakır, çelik ve alüminyum ihracatçılarına uygulanan ek vergilerin de sınırlı tutulduğunu belirtti. Özellikle bakır boru ve kablo gibi ürünlere uygulanan yüzde 50 oranlık vergi artışının, rafine bakır, cevher ve konsantre gibi ürünleri kapsamadığı vurgulandı. Bu durumun ABD’deki bakır piyasalarında fiyat düşüşüne ve arz fazlasına yol açtığı belirtildi.

ABD'nin ticaret konusunda henüz uzlaşmaya varamadığı başlıca ortakları arasında Kanada, Meksika, Tayland ve Hindistan gibi bazı Uzak Doğu ülkeleri yer alıyor. Hindistan'a yönelik vergilerin ise ek para cezası ile birlikte uygulanacağı belirtildi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

Elazığ Dart Takımı Türkiye’nin zirvesinde


Van Spor

Aşkale’den Erzurum’a şampiyonluk gururu


Van Spor

Pehlivanlar Malatya’da buluşacak


Van Spor

Erzincan Belediyesi birimler arası halı saha futbol turnuvası başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ