ABD'nin teklifi Ankara'dan kabul görmedi, şart olarak sunuldu...

Ankara'daki kritik zirvede Fidan ve Blinken, İsrail-Filistin savaşını görüştü... Görüşmede Washington'ın 3 maddelik teklifi Ankara tarafından kabul görmedi, önce 'kalıcı ateşkes' şartı sunuldu...

Dünya 8.11.2023 13:30:00 0
ABD
Tarih: 08.11.2023 13:33 Güncelleme: 08.11.2023 16:40

Ankara, ABD'li Bakan Blinken'ın, çantasındaki "rehine takası, geçici ateşkes ve insani yardım" içeren 3 maddelik öneri paketini kabul etmedi. Bakan Fidan, "Önce kalıcı ateşkes, sonra rehine takası ve insani koridor" şartını sundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasındaki görüşme sadece Türkiye'de değil özellikle Ortadoğu'da büyük bir dikkatle izlendi. Yaklaşık bir saat olarak planlanan görüşme toplamda 3 buçuk saat sürdü. Fidan ve Blinken 2 buçuk saat baş başa ve yaklaşık bir saat de heyetlararası görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye'nin tezleri ve ne düşündüğü Hakan Fidan tarafından Blinken'a çok net olarak iletildi.

3 MADDELİK TEKLİF

Görüşme temel olarak üç başlık üzerinden yürüdü. Başlıklar konusunda Ankara ve Washington hemfikir ancak başlıkların önceliği ve içeriği konusunda farklılıklar ortaya çıktı. Fidan'ın Blinken'a acil atılması gereken üç adım olduğunu iletti ve zaman kaybetmeden İsrail'in buna ikna edilmesi gerektiğinin özellikle altı çizildi.

Bakan Fidan ancak kalıcı ateşkesle Filistin ve İsrail tarafının çözüme kapı aralayabileceğini, rehine takası konusunda Hamas tarafının da ancak kalıcı ateşkesle ikna edilebileceğini üzerine basa basa muhatabına iletti.

SİLAHLAR SUSMALI

Fidan, rehine takası konusunda Türkiye'nin ciddi bir çaba ortaya koyduğunu kalıcı ateşkesle bu çabaların artarak rahatlıkla sonuç alınabileceğini söyledi. Fidan, kalıcı ateşkesle birlikte Gazze'ye açılacak insani koridorla gıda, ilaç ve hastane tıbbi malzemelerinin sağlanması, durumu çok ağır olan hastaların da bu insani koridordan nakledilerek üçüncü ülkelerde tedavilerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

ÇÖZÜMÜN YOL HARİTASI

Blinken üç temel başlığa itiraz etmemekle birlikte içerik ve sıralama konusunda farklı bir yaklaşım ortaya koydu. Blinken acil öncelikli atılması gereken adımın rehine takası olduğunu ifade etti. Blinken, öncelikle esir takası ve 'humanit pause' olarak ifade ettiği 72 saatlik süreli ateşkes önerisine, Fidan, İngilizce 'Permanent ceasefire' diyerek, kalıcı ateşkesle kalıcı barışa kapı aralanabileceğini ve çözüm masası kurulabileceğini anlattı.

'BÖLGEDE NEFRET UYANIYOR'

Bakan Fidan ABD'nin İsrail'in yaptıklarıyla arasına ciddi mesafe koymadığı için ABD'nin dünyada çok ciddi ve sistematik bir tepki aldığını ve özellikle bölgede de bir nefret objesi haline geldiğini söyledi ve ekledi:

"İsrail'in yaptıklarıyla aranıza mesafe koymayarak, evrensel ahlaki değerleri aşındırıyorsunuz."

BU ZULME SESSİZ KALINAMAZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Aleynik ile Ankara'da bir araya geldi. İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların ele alındığı görüşmede, Gazze'deki insanlık trajedisi de ana başlıklar arasındaydı.

İsrail'in şiddet yoluyla güvenlik tesis edemeyeceğini vurgulayan Fidan, "Filistinlilere uygulanan zulüm ve şiddet karşısında sessiz kalınamaz" dedi. Ukrayna'daki çatışmalara da dikkat çeken Fidan, "Ukrayna'daki savaş, uluslararası hukuk temelinde sona ermeli. Taraflar arasında irade oluşursa Türkiye müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır" mesajını verdi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor sahaya 7 oyuncu ile çıktı, maç oynanmadı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da bahis soruşturmasından 10 futbolcu ceza aldı


Van Spor

Galatasaray, Samsunspor'u Osimhen ile Fırtınalı Maçta 3-2 Devirdi! Liderlik Peşinde!


Van Spor

Yeşilyurtspor-Silifke Belediye Spor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ