ABD’li Özel Temsilci Barrack: "Türkiye olmasaydı Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanamazdı"

ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, "Türkiye olmasaydı Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanamazdı. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 4 kez teşekkür etti" dedi.

Dünya 1.11.2025 23:18:00 0
ABD’li Özel Temsilci Barrack:
Tarih: 01.11.2025 23:21 Güncelleme: 01.11.2025 23:43

 ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, "Türkiye olmasaydı Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanamazdı. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 4 kez teşekkür etti" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nün (IISS) "Manama Dialogue 2025" forumuna katılmak üzere Bahreyn’e geldi. Barrack, başkent Manama’da düzenlenen forumdaki açıklamalarında, Orta Doğu’daki son gelişmelere ve Türkiye’nin Gazze Şeridi’nde Hamas ile İsrail arasında ateşkesin sağlanmasına yönelik çalışmalarda oynadığı role değindi. Türkiye’nin ateşkesin sağlanması için büyük katkı sağladığını belirten Barrack, "Türkiye olmasaydı Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanamazdı. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 4 kez teşekkür etti" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Hamas ile sürdürdüğü iletişimin bölgede ateşkese varılmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu söyleyen Barrack, bunun ateşkesin önündeki son anlaşmazlıkların da üstesinden gelinmesini sağladığını aktardı.

"Türkiye barış gücünde bir katılımcı olacak"

Barrack, Türkiye’nin Gazze Şeridi’nde göreve başlaması beklenen uluslararası barış gücünün bir parçası olup olmayacağına ilişkin fikirlerini de belirtti. ABD’li Temsilci, "İsrail, Türkiye’nin güvenlik gücünde oynayacağı rolden endişe duyuyor. Şimdilik her şeyin yerli yerinde olduğunu düşünüyorum. Bence, Türkiye de bir katılımcı olacak" ifadelerini kullandı.

Barrack ayrıca, Suriye’nin normalleşme sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara’nın yönetimindeki hükümetin son 11 ay içindeki kazanımlarını "dikkat çekici" olarak nitelendiren Barrack, Suriye’nin İsrail ile sınır görüşmelerinin 5. turunu gerçekleştirdiğini bildirdi. Barrack aynı zamanda, Suriye’nin ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio tarafından belirlenen 8 kriteri yerine getirdiğini aktardı.

Barrack, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilere de değindi. Taraflar arasındaki işbirliğinden övgüyle bahseden Barrack, Suriye’nin gelecekteki yönetimine dair anlaşmazlıklar yaşandığı iddialarını reddederek, "Suriye ile Türkiye arasında bir tıkanıklık yok" ifadelerini kullandı.

ABD’li Özel Temsilci ayrıca, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye uzantısı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasındaki entegrasyon sürecine de değindi. Barrack, "Taraflar arasındaki görüşmeler muazzam şekilde ilerliyor. SDG ile ortak bir nokta bulmaya çok yakınız. 10 Mart’ta imzalanan anlaşma kapsamındaki çalışmalar sürüyor" dedi.

"Lübnan başarısız bir ülke"

ABD’li Özel Temsilci, Lübnan’a yönelik sert eleştirilerde de bulundu. Lübnan’ı "Hizbullah hakimiyetindeki başarısız" bir ülke olarak nitelendiren Barrack, Lübnanlı liderleri İsrail ile doğrudan müzakerelere başlamaya çağırdı. Barrack, taraflar arasındaki siyasi sorunların devam etmesinin İsrail’in askeri faaliyetler gerçekleştirmesine yönelik riskleri arttırdığını aktardı.

"ABD bölgede askeri müdahalede bulunmayacak"

Barrack, Trump’ın Orta Doğu stratejisinin, bölgesel güçlerin kendi güvenliklerinden sorumlu olmalarına dayandığını ve ABD’nin diplomatik liderlik sağlarken, askeri müdahale veya büyük mali yatırım yapmadığını belirtti. Barrack, Trump yönetiminin, ABD askerlerini konuşlandırmayacağını veya bölgede yeniden inşa çalışmalarını doğrudan finanse etmeyeceğini açıkça belirttiğini söyledi.

"Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından bu yana Batı’nın yaptığı her şey bir hataydı"

Barrack açıklamasında tarihteki sömürgecilik faaliyetlerinin Orta Doğu’ya verdiği zarara değinerek, "Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından bu yana Batı’nın yaptığı her şey bir hataydı. Kabilelere, bayraklara ve dinlere yönelik sömürgeci tutum hiçbir zaman işe yaramadı. Bütün bu merkeziyetçi modeller başarısızlıkla sonuçlandı. 1919 yılından bu yana imzalanan Paris Antlaşması, Oslo Antlaşması ve Batı standartlarını dayatan antlaşmaların hiçbiri işe yaramamıştır" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

Iğdır FK - Sakaryaspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sakaryaspor: 0


Van Spor

Elazığspor yoğun kar yağışı altında çalıştı


Van Spor

Adem Çağlayan: "Hayatımda hiçbir zaman bahis oynamadım"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ