Tarih: 24.07.2024 12:47

ABD'den PKK/YPG'ye hava savunma sistemi

Facebook Twitter Linked-in

ABD'nin terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği destek devam ediyor.

ABD ordusu, Suriye’nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK’nun kolu YPG’nin denetimindeki Haseke ilinde yer alan üssüne, askeri takviyede bulundu.

Bölgeden gelen bilgilere göre; ABD güçlerine ait konvoy, 14 Temmuz’da Irak ile Suriye arasındaki El-Velid Sınır Kapısı’ndan Haseke’ye giriş yaptı.

Hava savunma sistemi yardımı

Aralarında ABD askerlerini taşıyan “Bradley” tipi zırhlı araçların da bulunduğu 40 araçlık konvoy, Haseke’ye bağlı Şeddadi ilçesindeki askeri üsse gitti. Konvoyda mühimmat, prefabrik odalar ve Avenger Hava Savunma Sistemi silahları yüklü araçlar yer aldı.

SİHA operasyonlarına karşı kullanacaklar

Bazı kaynaklara göre terör örgütü PKK/YPG’nin söz konusu hava savunma sistemini Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü SİHA operasyonlarına karşı kullanabileceği değerlendiriliyor. Bu bağlamda ABD’nin Haseke’de PKK/YPG’li teröristlere eğitim verdiği, ayrıca mühimmat/teçhizat desteği sağladığı da biliniyor.

M-1097 Avenger hava savunma sistemi

M-1097 Avenger, kısa menzilli bir hava savunma sistemidir ve özellikle düşük irtifa tehditlerine karşı etkili olmak üzere tasarlanmıştır. Bu sistem, yüksek hareket kabiliyeti sağlayan HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) üzerine monte edilmiştir.

Sistem, vurucu gücü olan 8 adet FIM-92 Stinger füzesi taşımaktadır. Stinger füzeleri, kızılötesi izleme ve hedefleme sistemleriyle donatılmış olup, uçaklar, helikopterler ve İHA’lar gibi hava tehditlerine karşı etkilidir. Ayrıca, 12.7 mm M3P makineli tüfekle donatılan sistem, ek bir savunma katmanı sağlar. Elektro-optik ve kızılötesi izleme sistemleri kullanarak hedef tespiti ve takibi yapabilen Avenger, hem gündüz hem de gece operasyonlarında yüksek doğruluk sunmaktadır.

Humvee platformu sayesinde hızlı bir şekilde pozisyon değiştirebilen ve zor arazi koşullarında bile operasyonlarını sürdürebilen bu sistem, kara birliklerinin hava savunmasını sağlamak, ileri konuşlanmış kuvvetleri korumak ve kritik altyapıları savunmak için kullanılır. M-1097 Avenger, ABD Ordusu başta olmak üzere çeşitli ülkeler tarafından kullanılmaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —