ABD'de Fulbright bursu ile eğitim gören Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, beklenmedik bir şekilde gözaltına alındı. Massachusetts eyaletinde bulunan Tufts Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde doktora yapan 30 yaşındaki Öztürk, Filistin'e destek verdiği gerekçesiyle sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalmıştı.
SOMERVILLE'DE YAŞANANLAR KAMERALARA YANSIYDI
Öztürk, geçtiğimiz günlerde iftara gitmek için evinden çıktığı sırada maskeli kişiler tarafından durduruldu. Kendisine "polis" diyen bu kişilerin telefonunu elinden alıp kelepçelediği o anlar sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
VİZE İPTALİ VE SUÇLAMA YAĞMURU
ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) sözcüsü Tricia McLaughli, Öztürk'ün Hamas’ı destekleyen faaliyetleri nedeniyle gözaltına alındığını ve vizesinin iptal edildiğini doğruladı. Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise Öztürk’ü “üniversitede isyan başlatma girişiminde bulunmakla” suçladı ve "Ülkemize öğrenci olarak girmek için vize başvurusunda bulunup, bize yalan söyleyip vize aldıktan sonra ABD’ye girerseniz ve bu tür faaliyetlere katılırsanız size vize vermeyeceğiz" şeklinde sert bir açıklama yaptı.
MAHKEME KARARI: SINIR DIŞI DURDURULDU!
Rümeysa Öztürk'ün avukatının başvurusu üzerine Massachusetts Bölge Mahkemesi Yargıcı Denise Casper, önemli bir karara imza attı. Yargıç Casper, Öztürk’ün sınır dışı edilmesini, mahkeme süreci sonuçlanana kadar durdurdu. Kararda hükümetin 1 Nisan gün sonuna kadar savunma yapması talep edildi.
KONGRE'DEN TEPKİ VE ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI
Öztürk’ün gözaltına alınmasına Amerikan siyasetinden de tepkiler yükseldi. Onlarca Kongre üyesi, şeffaflık çağrısı yaparak Öztürk’ün serbest bırakılmasını talep etti. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi Direktör Vekili Todd Lyons'a hitaben yazılan mektupta, "Yönetim, ülkenin yasal sakinlerini siyasi görüşlerini ifade ettikleri için gözaltına alamaz ya da sınır dışı edemez" ifadeleri kullanıldı.
SİVİL TOPLUMUNUN DESTEĞİ
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği de Rümeysa Öztürk'ün bir an önce serbest bırakılmasını talep etti. Bu gelişmeler, ABD’deki ifade özgürlüğü tartışmalarını yeniden alevlendirirken, Öztürk’ün durumu yakından takip ediliyor.