ABD'de 2024 başkanlık seçimleri için ismi geçen adaylar

Biden ve Trump cephesinden yeniden adaylık konusunda mesajlar verilmeye devam ediyor. Bu isimlerin yerine üzerinde durulan alternatif adaylar da öne çıkıyor.

Dünya 11.11.2022 21:17:00 0
ABD
Tarih: 11.11.2022 21:26

ABD'de 2024 başkanlık seçimlerine iki yıl gibi bir süre varken, şimdiden kimlerin aday olacağı konuşuluyor.

2020'de Demokratların adayı Joe Biden'a kaybeden ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, 15 Kasım'da Florida'da "büyük bir duyuru" yapacağını söyledi.

Biden da "Resmi kararımı vermedim ama niyetim yeniden seçime girmek yönünde." dedi.

Biden, ailesiyle görüştükten sonra nihai kararını açıklayacak
79 yaşındaki Biden, yeniden seçilmek için aday olmayı planladığını ve muhtemelen ailesine danıştıktan sonra gelecek yılın başlarında nihai bir karar vereceğini kaydetti.

Ancak Biden'ın ilerleyen yaşı, bazı Amerikalı seçmenler için endişe kaynağı. Söz konusu ismin yeniden adaylığının, ikinci dört yıllık döneme ilişkin performansını olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Öne çıkarılan isim Pete Buttigieg
Pete Buttigieg, Biden'ın kabinesinde Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunuyor.

Buttigieg, iki yıl sonra düzenlenecek başkanlık yarışı için ismi geçen adaylar arasında yer alıyor.

Biden: Gönlü zengin bir politikacı
Biden, eski Belediye Başkanı ve bir dönem Afganistan'da istihbarat yetkilisi olarak görevlendirilen Buttigieg için, "Gönlü zengin bir politikacı, yeni fikirlerle gelen, yeni bir ses." ifadesini kullandı.

Trump, adaylığını ilan edebilir
Cumhuriyetçi Donald Trump, 2024'e ilişkin Beyaz Saray yarışını başlatacağını dile getirirken, olası bir duyuru için önümüzdeki salı gününe işaret etti.

Stratejistler ve partinin önde gelenleri, 76 yaşındaki Trump'ın, favori adaylar arasında olduğunu söylüyor.

Kamala Harris seçeneğine şüpheyle yaklaşılıyor
Reuters, Biden aday olmamaya karar verirse, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in devreye girebileceğinin konuşulduğunu yazdı.

Demokrat yetkililere göre, 58 yaşındaki Harris, şu anda en iyi alternatif aday. Diğer taraftan 2020 başkanlık yarışındaki kötü performansı ve başkan yardımcısı olarak göze çarpan politika başarısının olmaması, Cumhuriyetçi bir rakibi yenebileceği konusunda şüphelere yol açıyor.

Florida Vadlisi Ron DeSantis
Florida'nın 44 yaşındaki Valisi Cumhuriyetçi Ron DeSantis, adaylık için Trump'ın önde gelen rakibi olabilir.

Arkasında güçlü bir siyasi taban olduğu belirtilen DeSantis, ikinci dört yıllık valilik görevinde salı günü ezici bir zafere ulaştı.

Koronavirüs kısıtlamalarına karşı direnişinin yanı sıra LGBT hakları, göçmenlik ve ırk temelli tartışmalar konusunda liberallerle olan çatışmaları, ülke çapında muhafazakarlardan övgü aldı.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom
Demokrat Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, salı günü ikinci dört yıllık valilik dönemini kazandı. Newsom, kürtaj hakları ve göçmenlik gibi ulusal siyasi konulara odaklanan bir kampanyayla Cumhuriyetçi rakibini yendi.

55 yaşındaki Newsom, iki kaynağa göre, Biden'ın aday olmamaya karar vermesi durumunda potansiyel bağışçılarla temasa geçmiş durumda. Ancak Biden'ın yeniden adaylığına rağmen ona meydan okuması beklenmiyor.

Teksas Valisi Greg Abbott
Trump tarafından üçüncü dört yıllık görev süresinde onaylanan Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, salı günkü seçimlerde Demokratların adayı eski ABD Temsilcisi Beto O'Rourke'u yenmeyi başardı.

64 yaşındaki Abbott, ikinci döneminde koronavirüs aşısı ve maske talimatlarına karşı çıkarak daha muhafazakar politikalar izledi.

Diğer eyaletlere kıyasla en kısıtlayıcı kürtaj yasağını imzalayan Abbott, Meksika sınırına yeni bir bariyer inşa ediyor. Uzun süredir potansiyel bir 2024 adayı olduğu söylense de, Abbott konuyu bir süredir kamuoyuna açıklamadı.

Trump'ın eski yardımcısı Mike Pence
Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kongre baskını sonrası kendisinden Biden'ın başkanlığına karşı çıkmasını isteyen Trump ile karşı karşıya geldi.

Bir üniversitede öğrencilerin sorularını yanıtlayan Pence'e, "Trump, 2024'te aday olursa ona oy verir misiniz?" şeklinde bir soru yöneltilmişti. Cevap vermeden önce bir süre duraksayan ve gülümseyen Pence, "Daha çok tercih edeceğim başka biri olabilir." demişti.

63 yaşındaki eski Indiana Valisi'nin Beyaz Saray için adaylığı düşündüğü yaygın olarak kabul ediliyor.

Temsilciler Meclisi Üyesi Elizabeth Cheney
56 yaşındaki Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Liz Cheney, Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesini engellemek için elinden gelen her şeyi yapacağına söz verdi ve yakında başkanlığa aday olup olmayacağına karar vereceğini aktardı.

Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin kızı, 6 Ocak 2021'deki kongre soruşturmasında önemli bir rol oynadı.

Ulaştırma Bakanı Buttigieg
Amerika'nın gay olduğunu gizlemeyen ilk Bakanı Buttigieg, Biden tarafından Ulaştırma Bakanlığı görevine getirildi.

Buttigieg, 2020'de Demokratların başkan adayı olabilmek için mücadele etti.

ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley
Eski Güney Karolina Valisi ve ABD'nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Trump'ın kabinesindeki en yüksek profilli isimlerden biriydi.

"Yükselen Cumhuriyetçi yıldız" olarak kabul edilen 50 yaşındaki Haley, Trump'ı hem 2016 başkanlık seçimlerinde hem de Kongre baskınından sonra açık biçimde eleştirdi.

Michigan Valisi Gretchen Whitmer
51 yaşındaki Demokrat Vali Gretchen Whitmer, ABD Yüksek Mahkemesi'nin anayasal kürtaj hakkını bozmasının ardından kürtaj hakları konusunda sıkı bir kampanya yürüterek salı günü ikinci dört yıllık görev süresini kazandı.

Whitmer'ın Trump destekli rakibi, kürtajın neredeyse tamamen yasaklanmasını destekliyordu. Kaynak: EnsonHaber


Anahtar Kelimeler: ' başkanlık seçimleri geçen adaylar
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem