ABD-Ukrayna İmzalayacak: Maden Kaynaklarının Yarısı ABD'ye Geçiyor

ABD ve Ukrayna arasında tartışmalı maden anlaşması imzalanıyor.

Dünya 22.02.2025 13:44:00 0
ABD-Ukrayna İmzalayacak: Maden Kaynaklarının Yarısı ABD
Tarih: 22.02.2025 13:48 Güncelleme: 22.02.2025 13:44

ABD merkezli Wall Street Journal, Ukrayna ile ABD arasında gerçekleştirilecek büyük maden anlaşmasının bugün imzalanabileceğini bildirdi. Bu anlaşma, Ukrayna'nın doğal kaynaklarının büyük bir kısmının ABD'ye devredilmesini içeriyor. 

TRUMP'IN CESUR ADIMLARI DEVAM EDİYOR

Savaşları sonlandırma vaadiyle göreve gelen ABD Başkanı Donald Trump, bu vaadini gerçekleştirmek adına cesur adımlar atmaya devam ediyor. Trump, hem Rusya hem de Ukrayna ile olan ilişkilerde agresif politikalar izleyerek barış müzakerelerine başladı ve Ukrayna'nın zor durumundan faydalanarak doğal kaynaklara erişim hakkı kazanmayı hedefliyor. 

ANLAŞMA DETAYLARI VE TEPKİLER

Wall Street Journal'ın raporuna göre, Trump, Ukrayna'nın madenleri, limanları, altyapısı ile doğalgaz ve petrol işletmelerinin yarısını talep eden geniş kapsamlı bir anlaşmayı son aşamaya taşıdı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz'in de değindiği üzere, bu anlaşmanın bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky tarafından imzalanması bekleniyor. 

İLK ANLAŞMA TEKLİFİNİN REDDİ

Zelensky, ilk olarak 12 Şubat'ta sunulan anlaşmayı güvenlik garantilerinin yetersizliği nedeniyle reddetmiş, ancak ABD tarafı 20 Şubat'ta bu anlaşmayı revize ederek Ukrayna yasalarına daha uygun hale getirmişti. Trump, 21 Şubat'ta yaptığı açıklamalarla her iki tarafın da anlaşmaya varmak için yoğun çaba harcadığını ve çok yakında anlaşmanın imzalanacağı beklentisini belirtmişti. 

ANLAŞMANIN GETİRECEKLERİ

Karşılıklı olarak Ukrayna'ya askeri yardım sağlamayı sürdürecek olan ABD, böylece Ukrayna'nın nadir toprak minerallerine erişim hakkı kazanacak. Bu süreç, Trump'ın Ukrayna'yı savaşın başlatıcısı olarak suçlaması ve Zelensky'nin Trump'ı Rusya'nın dezenformasyonuna kapıldığını belirtmesi ile dolu gerilimli bir dönemin ardından hız kazandı. Trump, Ukrayna'nın 500 milyar dolarlık kaynak anlaşmasına esasen onay verdiğini iddia ederek anlaşmanın hem Ukrayna hem de ABD için büyük bir fırsat sunduğunu vurgulamıştı.

 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ