AB Projesi Beklerken Türkiye Kablo Döşüyor: Yunan Medyasından Alarm Veren Haberler

Güney Kıbrıs-Yunanistan Projesinde Finansman Engeli, Türkiye-KKTC Hattı Hızla İlerliyor

Dünya 31.07.2025 00:49:00 0
AB Projesi Beklerken Türkiye Kablo Döşüyor: Yunan Medyasından Alarm Veren Haberler
Tarih: 31.07.2025 00:51 Güncelleme: 31.07.2025 00:51

Yunan medyasında çıkan son haberler, Atina ve Lefkoşa'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı milyar dolarlık denizaltı elektrik bağlantı projesinin çıkmaza girmesiyle birlikte, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile enerji hattı projesinde hızla ilerlediğini ortaya koyuyor. Projedeki gecikmeler, bölge enerji dengelerinde önemli bir değişime işaret ediyor.

Güney Kıbrıs'ta Finansman Krizi, Projeyi Belirsizliğe Sürüklüyor

Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Büyük Deniz Enterkonektörü (GSI) projesi, Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasında bin kilometrelik denizaltı elektrik kablosu inşa etmeyi hedefliyordu. Ancak Güney Kıbrıs enerji düzenleyicisi RAEK'in projenin maliyetine ilişkin çekinceleri, finansman onayını geciktirerek projeyi belirsizliğe sürükledi.

Güney Kıbrıs tüketicilerine düşecek pay konusundaki itirazlar, IPTO'nun talep ettiği düzenlenmiş gelir bileşeninin onaylanmasını engelledi. 30 Temmuz'da yapılacak üst düzey toplantıda, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan enerji yetkilileri ile Avrupa Komisyonu temsilcilerinin bir araya gelerek çıkmazı aşmaya çalışacağı belirtiliyor.

Türkiye-KKTC Hattında Hızla İlerleme

GSI projesindeki sorunlar yaşanırken, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki 300 MW'lık denizaltı elektrik hattı projesi ise önemli adımlar atarak ilerliyor. 2016'da önerilen ve 2023'te imzalanan anlaşmayla resmiyet kazanan proje, Mersin ile Girne yakınlarındaki Agios Epiktitos'u birbirine bağlamayı hedefliyor.

Proje kapsamında, Kuzey Kıbrıs'ın elektrik arzı bakımından Türkiye ile doğrudan entegre edilmesi ve 2028 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

AB Projesinin Sekteye Uğraması ve Bölgedeki Etkileri

To Vima gazetesinin haberine göre, AB destekli GSI projesi, daha önce Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki deniz araştırma faaliyetleri nedeniyle sekteye uğramıştı. Şimdi ise Güney Kıbrıs'taki finansman krizi nedeniyle tamamen durma riskiyle karşı karşıya. Bu durum, bölgedeki enerji dengelerini değiştirebilir ve Türkiye'nin enerji alanındaki rolünü daha da güçlendirebilir.

Haberde yer alan bilgilere göre, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs ile yürüttüğü elektrik hattı projesi, bölgedeki enerji bağımsızlığı ve güvenliği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ