Van'da Et ve Süt Kurumu şubesi açılması isteniyor

Ülke genelinde ve ilimizde kısıtlı sayıda satış mağazasıyla hizmet vermeye çalışan Et ve Süt Kurumu'nun şehir merkezinde şube açmasını isteyen vatandaşlar yetkililere seslendi.

Van Haberleri 10.10.2023 16:22:00 0
 Van
Tarih: 10.10.2023 16:24 Güncelleme: 10.10.2023 17:58

Et ve Süt Kurumu yetkililerine seslenerek şehir merkezinde şube açılmasını isteyen vatandaşlar, “Son zamanlarda artan fiyatlardan dolayı alışveriş yapamıyoruz. Alım gücümüz neredeyse bitme noktasına geldi. Et ve Süt Kurumunda ürünler daha uygun satılıyor ancak şehir merkezinde şubesi olmadığı için alışveriş yapamıyoruz. Ülke genelinde ve ilimizde az sayıda şubesi bulunan kurumun insanların rahat alışveriş yapabilmeleri için şube sayısını artırması gerekiyor. Ucuz ve güvenli et almak istiyoruz” ifadelerini kullandılar.

Gazetemize konuşan vatandaşlar et fiyatlarındaki rekor artışlardan dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirterek, yetkililere seslenerek şehir merkezinde şube açılmasını istediler.

“ÜRETİM ARTTIRILMALI, ÜRETİCİLERE DESTEK SAĞLANMALIDIR”

Vatandaşlar yaptığı açıklamada, “Memleketimizin geçim kaynağı hayvancılık üzerine. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’de ilk sırada yer almamıza rağmen et fiyatları yüksek. Kasap reyonlarındaki fiyatlarda kasapların günahı yok. Kasaplarda hayvanları pahalı aldığından satış fiyatlarına masraflarını, kiralarını, işçiliği, elektrik ve diğer masraflarını ekleyip satış yapıyorlar. Hayvancılıkla ilgilenenlere yem desteği ve diğer girdilerinde sübvansiyon yapılmadığı sürece et fiyatlarının geri gelmesi vatandaşın ucuz et yemesi mümkün değil. Geçmiş yıllarda Van, Türkiye’de eti ucuza tüketen iller arasında ilk sırada gelirdi. Çünkü o yıllarda Van’da hayvancılık yaygın şekilde yapılıyordu. Hayvan sayısı yedi, yedi buçuk milyon civarındaydı. Nüfus yüzbinlerle ifade edilirken, yedi, yedi buçuk milyon hayvan sayısına sahip ildi. Şimdilerde nüfusu bir buçuk milyona yaklaşmış hayvan sayısı 2 buçuk, 3 milyon civarında. İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı köylerini terk ettiklerinden, mera ıslahlarının yapılmayışından bugün hayvan sayısı yarı, yarıya düşmüş durumda birde buna maliyet artışları, girdi fiyatlarındaki artışlar eklendiğinde haliyle fiyatlar yükseliyor. Vatandaşların eti ucuza yemeleri isteniyorsa üretim arttırılmalı, üreticilere destek sağlanmalıdır. Bunlar olursa hayvan fiyatları düşer, et fiyatları ucuzlar. Bunlar olmadığı sürece fiyatlar günden güne yükselmek zorunda kalır” dediler.

ET VE SÜT KURUMU TARİHÇESİ

Türkiye hayvancılığı ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunan 'Et ve Balık Kurumu', 2013 yılından itibaren 'Et ve Süt Kurumu' adıyla sektörde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Et ve Balık Kurumu 3780 sayılı Milli Korunma Kanununun 6. maddesi uyarınca, 28/08/1952 tarih ve 3/15557 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı üzerine, 01/10/1952 tarihinde “Et ve Balık Kurumu” unvanı ile Ticaret Bakanlığına bağlı 40 milyon TL sermayeli bir İktisadi Devlet Kuruluşu olarak kurulmuştur.

1 EKİM 1952 TARİHLİ RESMİ GAZETE

Et ve Balık Kurumunun kuruluşu, özel sektörün gelişmediği, sermaye birikiminin olmadığı, sanayi ve ticaretin gelişmediği, yetişmiş eleman sıkıntısının olduğu bir döneme rastlamaktadır.

Genç Türkiye Cumhuriyeti diğer sektörlerde olduğu gibi hayvancılık ve et sektöründe de gelişme sağlamak, istihdamı artırmak, ekonomik hayatın yükselmesini temin etmek maksadıyla Kamu İktisadi Devlet Kuruluşlarını kurmak suretiyle özel sektöre öncülük edip sanayinin gelişmesini ve sermaye birikiminin oluşmasını sağlamıştır. Bu maksada uygun olarak tarım sektöründe de Et ve Balık Kurumunu, Süt Endüstrisi Kurumunu, Yem Sanayi gibi kuruluşları kurmak suretiyle tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunulmuştur.

Et ve Balık Kurumu, veteriner hekimlerin kontrolünde kasaplık hayvan alım ve kesimlerini yaparak, hijyenik şartlarda kaliteli et üretmek için et kombinalarını faaliyete geçirmiş, ve hayvancılığın bir ticari emtia haline gelmesini sağlayarak et ve et ürünleri üretim sanayisini oluşturmuştur. Böylece ülke hayvancılığının geliştirilmesi ve verimliliğinin arttırılması hedeflenmiştir.


Haber Kaynak : Vansesi Gazetesi
Anahtar Kelimeler: ' Kurumu şubesi açılması isteniyor
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem