Tarih: 18.10.2024 11:22

7 Bin Lira Üzerindeki Ödemelere Banka Zorunluluğu!

Facebook Twitter Linked-in

Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle, kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla 7 bin TL ve üzerindeki ödemelerin bankalar veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu hale geldi. Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, bu uygulama vergi mükelleflerini ve mükellef olmayan tüm tüketicileri kapsıyor.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ gereği, 7 bin TL'yi aşan işlemlerde alım yapan tüketicilerin de işlemi aracı finansal kurumlar yoluyla gerçekleştirmeleri ve böylece tevsik zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekmekte. Tevsik zorunluluğuna uymayanlara ise cezai yaptırımlar uygulanacak.

BANKACILIK İŞLEMLERİ İÇİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Yeni düzenlemeye göre, 7 bin TL üstündeki ödemelerin aracı finansal kurumların şubesine gidilerek ve işleme ait açıklamaların da yapılmasıyla banka hesaplarına yatırılması gerekiyor. Banka hesabı veya kredi kartı bulunmayanlar da, benzer şekilde ödemelerini, işleme ait açıklamaları yaparak ve banka dekontu alarak gerçekleştirebilecekler ve böylece tevsik zorunluluğunu yerine getirmiş olacaklar.

ALICI VE SATICIYA CEZA

Banka hesabı veya kredi kartı olmayan bir alıcı, 7 bin TL üzerinde bir ürün satın aldığında ve satıcı bu parayı elden alıp ardından kendi banka hesabına yatırdığında, bu durum tevsik zorunluluğuna aykırı kabul edilecek. Hem alıcıya hem de satıcıya ayrı ayrı cezalar uygulanacak.

UYGULAMADAKİ ÖZEL DURUM ÖRNEKLERİ

Beyaz eşya, mobilya ve cep telefonu gibi ürünlerin yüksek tutarlı alımlarında da aynı kurallar geçerli olacak. Kredi kartı veya banka hesabı bulunmayan bir kişi, ödeme sırasında satıcının bankasına giderek işlemi orada gerçekleştirirse tevsik zorunluluğunu yerine getirmiş olacak. Ancak nakit ödeme sonrasında satıcının parayı bankaya yatırması durumunda kurallara uyulmamış sayılacak ve cezai yaptırıma tabi tutulacaklar.

TEBLİĞ DETAYLARI

Resmi Gazete'de yer alan tebliğ ayrıntılarına göre, mükellef olmayanlar da dahil tüm tüketiciler 7 bin TL ve üzerindeki işlemlerini aracı finansal kurumlar yoluyla yapmakla yükümlü. Bu işlemlerin doğru bir şekilde kanıtlanabilmesi, yani tevsik edilebilmesi için işlemlerin kurumlarca düzenlenen belgelerle gerçekleştirilmesi ve bu belgelerin saklanması gerekiyor. Ödeme sürecinin doğru şekilde takip edilmesi için aracı finansal kurumların şubelerine şahsen başvurulması ve tüm ayrıntıların belgelenmesi de zorunlu kılınıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —