78 yıllık tezgahta unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretimine başlandı

78 yıllık tezgahta unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretimine başlandı

Kültür Sanat 31.01.2023 09:31:24 0
78 yıllık tezgahta unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretimine başlandı
Tarih: 31.01.2023 09:31 Güncelleme: 31.01.2023 09:31
HAKKARİ (İHA) – Hakkari’nin Taşlıca mezrasında tespit edilen 1945 yılına ait tezgah yeniden kurularak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretimine başlandı.
Hakkari Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce yapılan alan araştırmasında Pınarca köyü Taşlıca mezrasında 8 nüfuslu 62 yaşındaki İsmail Kurt’un 1945 yılından kalma tezgahta seccade, Kara çadırların iç dizaynın önemli bir parçası olan mezer, kalın pamuk ipliğinden, yünden ya da gelişigüzel karışımlardan oluşan dokuma örtü olan savan gibi birçok el sanatı üretildiği tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, yörenin yok olmaya yüz tutan el sanatlarını yeni nesillere aktarmak için sahibi ile birlikte tezgahı müdürlüğe taşıdı.
Müdürlükte kurulumu yapılan 78 yıllık tezgahta kızı Ziyan Kurt ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş el sanatı ürünlerinin üretimine başlayan İsmail Kurt, “Bu tezgahta babam üretim yapmış ve şimdi de ben üretim yapıyorum. Tahtadan yapılan ve değişik aparatları bulunan tezgahta seccade, mezer ve savan gibi el sanatlarını üretip gün yüzüne çıkartıyoruz. Şu anda çocuklarım da bu tezgâhta atalarımızdan kalma sanatı yaşatmaya devam ediyor” dedi.
Babasına yardım eden 21 yaşındaki Zilan Kurt ise “Bu sanat dedemden babama, babamdan da bize kaldı. Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği bu tezgâhta yeniden canlandırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nazif Tatlı da, Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün unutulmaya yüz tutmuş meslekler adı altında başlatmış olduğu çalışmalar çerçevesinde Pınarca köyünde yaşayan İsmail Kurt’a ulaştıklarını söyleyerek, “İsmail Kurt bu mesleği çocuklarına öğretiyor. 1945 yılına ait tezgahta baba ve çocukları battaniye, seccade, mezer ve savan gibi el sanatları üretiyor. 1945 yılından kalma tezgahı Hakkari Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün bünyesine aldık. Kültürün aktarımı boyutunda İsmail ustanın bu çalışmalarını destekleyip bir sonraki nesile bu kültürü tanıtmak amacıyla çalışmalarımız başlamıştır” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

Iğdır FK - Sakaryaspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sakaryaspor: 0


Van Spor

Elazığspor yoğun kar yağışı altında çalıştı


Van Spor

Adem Çağlayan: "Hayatımda hiçbir zaman bahis oynamadım"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ