7 bin yıllık Palu ilçesi, ihtişamı ile yıllara meydan okuyor

7 bin yıllık Palu ilçesi, ihtişamı ile yıllara meydan okuyor

Kültür Sanat 22.11.2022 11:33:34 0
7 bin yıllık Palu ilçesi, ihtişamı ile yıllara meydan okuyor
Tarih: 22.11.2022 11:33 Güncelleme: 22.11.2022 11:33
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Elazığ’ın 7 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip Palu ilçesi, kültürel, doğal ve dini mekanlarıyla ziyaretçilerini bekliyor.
7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve bağrında birçok medeniyete ev sahipliği yapan Palu ilçesi, doğal güzellikleri yanında, Palu Kalesi gibi birçok tarihi eserleriyle ziyaretçilerini bekliyor. Her karışında değişik medeniyetlerden izler taşıyan Palu her yıl 200 bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Surp Lusavoriç Kilisesi, Palu Kalesi, Cimşit Paşa Külliyesi, Küçük Cami ve Ulu Camiyi ziyaret etmek için birçok kişi yurt içi ve yurt dışından ilçeye geliyor. İlçede ayrıca tarihi kaynaklara göre Murat Nehri üzerinde kurulan ve İpek Yolu güzergahında bulunduğundan eskiden "İstanbul’u Bağdat’a bağlayan köprü" olarak bilinen tarihi Palu Köprüsü, turistlerin ve fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden biri. Tarihi yerleşim yeri Palu’da, sonbaharın yaşandığı bugünlerde seyrine doyumsuz manzaralar oluşuyor.

’’Urartulardan kalma Kral Menua’nın yazdırmış olduğu bir anıt var’’
Palu ilçesinin tarihi hakkında bilgi veren Elazığ Kent Konseyi Başkanı Av. Rüstem Kadri Septioğlu, “Palu oldukça köklü bir tarihe sahip bir ilçemiz. Palu gerek kültürel gerekse de ticari ve siyasi açıdan önemli bir yere sahiptir. 7 bin yıllık bir geçmişi var, bununla ilgili kalede bulunan Urartulardan kalma Kral Menua’nın yazdırmış olduğu bir anıt var. Yazıda o bölgede yapılan savaşlar ve anlaşmalarla ilgili bilgiler yer almaktadır. Ayrıca ilçede bulunan bir kalede milattan önceye ait hala kalıntıları var. Restore edilmiş ve halen kullanımda olan Palu Köprüsü var. Camiler, kiliseler ve hanlarla ilgili gezilip görülebilecek oldukça önemli değerler barındıran eserler bulunmaktadır. Palu ilçesi Yavuz Sultan Selim zamanın da Osmanlı topraklarına katılmış bir bölge. Yakın tarihimiz de ise Varto’dan başlayıp Darende’ye kadar giden bir geçmişi var. Babam kendi çocukluğunda Varto ve Hınıs’tan eski tapuları gelip Palu ilçesinde arayanların olduğunu söylüyordu” dedi.

’’Sonbaharla birlikte Palu ayrı güzellik kazanıyor’’
Her yıl ilçeye yaklaşık 200 bin ziyaretçi geldiğini aktaran Septioğlu, “Doğa turizmi açısından daha yeni rafting ve yayla turizmi, tarihi arkeolojik gezintiler özellikle sosyal medya ile birlikte oldukça yaygınlaştı. Ama en çok turist aldığımız alan inanç turizmi. İlçede bulunan otel ve konaklama tesislerinden aldığımız bilgiye göre Palu’ya yılda 200 bine yakın ziyaretçi gelmektedir. Ağırlıklı olarak Diyarbakır, Bingöl, Erzurum olmak üzere İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden de oldukça yoğun bir talep var. İlçeye yurtdışından da gelenlerde oluyor. Sonbaharla birlikte Palu ayrı güzellik kazanıyor. Bunun en büyük sebebi klasik orman ağaçları az olduğu için ve ağırlıklı olarak kavak, meşe ve söğüt olduğundan sonbaharda yaprak dökmeden önceki renk değişimleri müthiş renk cümbüşü haline dönüşüyor. Havasında ki güzellik gerekse de doğasında ki güzellikle nedeniyle turistlere tarihi ve hem de sonbahardaki güzellikleri yaşamak üzere Palu ilçemize bekliyoruz” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

Amatör Spor Kulüplerine nakdi yardım desteği


Van Spor

Kars’ta buz hokeyi heyecanı


Van Spor

PFDK’dan Yeni Malatyaspor’a 112 bin TL ceza kararı


Van Spor

Malatya Voleybol, evinde fırtına gibi esti


Van Spor

Beşiktaş U17, Tunceli’de


Van Spor

TVF 2. Lig: Elazığ Belediyespor: 3 - Muş Olimpik: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ