5'li çeteden zincirleme kazık!

Perakende sektöründe tekel oluşturan bazı zincir marketlerin, kendilerine ait firmalar üzerinden al-sat yaparak fiyatları fahiş oranlarda şişirdikleri ortaya çıktı.

Ekonomi 3.08.2022 11:56:00 0
5
Tarih: 03.08.2022 11:59

Perakende sektöründe tekel oluşturan bazı zincir marketlerin, kendilerine ait firmalar üzerinden al-sat yaparak fiyatları fahiş oranlarda şişirdikleri ortaya çıktı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin temmuz ayı verileri, 5 büyük zincir marketin tüketiciden alınan ürünleri yüzde 250 ile yüzde 766 arasında değişen fiyat artışlarıyla piyasaya sunduğunu gözler önüne serdi. Akit’e konuşan TZOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Demir, “Vatandaşı devlete küstürmeye çalışan bu marketlere kapatma ve ticaretten men gibi müeyyideler uygulanmalı” dedi.

Zincir marketlerin tarladan cüzi miktarlarda alınan ürünleri yüzde 700’ü aşan fiyat farklarıyla vatandaşa sattığı tespit edildi. 40 bin şubeyle Türkiye’yi zehirli sarmaşık gibi saran, perakende sektöründe tekel oluşturarak fiyat belirlemede otorite vasfını edinen, birbirleri arasındaki online yazışmalarla marketler arası fiyat dengesi oluşturup hizmet piyasasındaki rekabet kurallarını yerle bir eden zincir marketler ülkenin gıda güvenliğini tehdit etmeye başladı. Daha önce Whatsapp uygulaması üzerinden kurdukları bağlantıyla marketlerindeki ürün etiketlerine ayar verdikleri tespit edilen ve 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası kesilen 5’li zincir marketler, yeni formül olarak tedarikçi üzerinden kurdukları kanalla aynı tezgahı sürdürdükleri tespitiyle Rekabet Kurulu tarafından bir soruşturma daha geçiriyor. 3 market uzlaşmak için Rekabet Kurulu’nun kapısını aşındırırken, oluşturdukları soygun düzenini ise hiçbir şeye aldırış etmeksizin sürdürüyorlar.

Tarladan sofraya %700 fark!

5 büyük zincir marketin temmuz ayında zirai ürünlerde tüketiciyi perişan ettiği veriler ortaya çıktı. Seçimlere 10 ay kala orta ve dar gelirli kesimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a küstürmek için sepet şeytanlığı yapan 5 zincir marketin üreticiden alınan meyve, sebze ve baklagil ürünlerini tüketiciye % 700’ü aşan fiyat farkıyla sattığı tespit edildi. ‘Beşli çete’ hüviyetine bürünen zincir marketlerin vurgununu ortaya çıkaran Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) verilerine göre temmuz ayında elmanın % 766, marulun % 325, kuru fasulyenin % 304, maydanozun % 274, yeşil mercimeğin % 267, kuru incirin % 243, nohutun % 238 fiyat farkıyla satışının yapıldığı kaydedildi.

Çiftçide zam yok, markette var

Ürün bolluğuna rağmen marketlerdeki bu vurgunun aksine tarlada binbir emekle ülkeye mahsul kazandıran üreticideki fiyatlarda elma, nohut, fındık, pirinç, kuru üzüm ve kuru incirde temmuz ayı boyunca hiçbir fiyat değişiminin olmadığı bildirildi.

Çiftçinin zamsız olarak piyasaya sunduğu ancak zincir marketlerin korkunç fiyat farklarıyla vatandaşa ulaştırdığı ürünlerdeki fahiş etiketlendirmeye de dikkat çeken TZOB’un tespitlerine göre marketler elmayı 8,7 kat, marulu 4,2 kat, kuru fasulyeyi 4 kat, maydanozu 3,8 kat, yeşil mercimeği 3,7 kat, kuru incir ile nohutu 3,4 kat, kuru üzümü 3 kat fazlaya tüketiciye satarak kazık attı.

Tarlada 2, markette 17 lira!

5’li zincir marketin temmuz ayındaki “kazık” fiyatlandırması bazı ürünlerde şöyle kayıtlara geçti:

Elma (kg): Üreticide 2 TL - zincir markette 17,38 TL (Fark % 766)

Yeşil Mercimek (kg): Üreticide 8,20 TL – zincir markette 30,13 TL (Fark % 367,4)

Marul (adet): Üreticide 2,08 TL - zincir markette 8,65 TL (Fark % 325,5)

Kuru fasulye (kg): Üreticide 7,90 TL - zincir markette 31,98 TL (Fark % 304,8)

Maydanoz (adet): Üreticide 1,07 TL – zincir markette 4,01 TL (Fark % 274,8).

Kaynak: YeniAkit


Anahtar Kelimeler: ' çeteden zincirleme kazık!
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem