51 yıl sonra ilk höyük kazısı: M.Ö. 4 bin yıl öncesine ait keşifler

51 yıl sonra ilk höyük kazısı: M.Ö. 4 bin yıl öncesine ait keşifler

Kültür Sanat 21.08.2025 11:58:36 0
51 yıl sonra ilk höyük kazısı: M.Ö. 4 bin yıl öncesine ait keşifler
Tarih: 21.08.2025 11:58 Güncelleme: 21.08.2025 11:58
Elazığ’ın Tadım Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında günümüzden yaklaşık 6 bin yıl öncesine ait seramikler gün yüzüne çıkarıldı. Nahçıvan tipi karaz seramiklerin yanı sıra Erken Tunç ve Geç Kalkolitik dönemlere tarihlenen buluntular, bölgedeki kesintisiz tarih akışını ortaya koydu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından Tadım köyünün merkezindeki kale ve höyükte arkeolojik kazılar iki yıldır devam ediyor. Elazığ’ın 12 kilometre güneyinde, Uluova’nın ortasında yer alan Tadım Kalesi ve Höyüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras" projesi kapsamında kazı programına dahil edildi. İlk kazılar 2024 yılında başladı ve Nahçıvan tipi karaz seramikler, dağ keçisi bezemeli çömlekler ve kutsal ocaklar ortaya çıkarıldı. 2025 sezonunda yapılan kazılarda, yaklaşık M.Ö. 4 bin yılına tarihlenen iki kutsal ocak, bir sunak, kan oluğu ve tek kulplu testi bulundu. Kazılarda, yapıların Pisa tipi kerpiçten, taş temeller üzerine inşa edildiği ve duvarların günlük kullanım kaplarının üzerine yıkıldığı görüldü. Tadım Kalesi’nin yaklaşık 210 metre uzunluğa, 160 metre genişliğe ve 35-40 metre yüksekliğe sahip olduğu belirlendi.

"Geç Kalkolitik’ten Erken Tunç’a, Demir Çağ’dan Bizans’a, Selçuklu’ya, Osmanlı’ya kadar uzanan kesintisiz bir tarih akışını net şekilde gördük"
Yürüttükleri kazı çalışmalarında elde ettikleri keşifler doğrultusunda 6 bin yıl öncesine ait tarihî akışın olduğunu tespit ettiklerini ifade eden kazı alanı sorumlusu arkeolog Ergün Demir, "Tadım Kalesi ve Höyüğü, Elazığ’a 12 kilometre uzaklıkta güneyinde Uluova Ortası’nda yer almaktadır. Bakanlığımızın izinleri doğrultusunda alanda 2024 yılında ilk kazı çalışması başlandı ve alanda çalışmalar 1,5 ay sürdü. O çalışmalar sonrasında 12 adet Nahçıvan tipi kara seramiği, 1 adet daha keçili bezemeli boyalı çömlek, 2 adet biri sabit biri de taşınabilir kutsal ocak çıkarıldı. Kazılar sonucu Tadım’da tarihsel akışın hiç kesilmediği, Geç Kalkolitik’ten Erken Tunç’a, Demir Çağ’dan Bizans’a, Selçuklu’ya, Osmanlı’ya kadar uzanan kesintisiz bir tarih akışını net şekilde gördük. Tadım Kalesi’nin şöyle bir özelliği de var, Elazığ’da 1969 ile 1974 yıllarında "Keban Kurtarma Kazıları" sonrası yapılan 51 yıl sonraki ilk kazı, 2025 yılında kazı çalışmasına tekrar başladık. Kazılar sonucu 2 adet kutsal ocak, 20’ye yakın Nahçıvan tipi kara çömleği, 1 adet tek kuplu testi ortaya çıkardık. Kazılar sonucu 3 adet mekana ait temel kalıntıları bulundu, 4 no’lu temel anlamında el değmemiş şekilde sarı zemin ve kutsal ocaklar, kara seramikleri bulundu. Kazılarımız devam ediyor, Elazığ’ın tarihi Tadım’da şekillenmeye devam edecek. Kazıda bulunan seramikler Erken, Tunç, Geç Kalkolitik dönemine tarihledik. Günümüzden 6 bin yıl öncesine ait ve Nahçıvan tipi karaz grubuna giriyorlar. Yapılarda, pisa tipi kerpiç kullanılmış, taş temel üzerine yapılan yükselmiş. Yapıların çoğunda deprem izlerini gördük. Duvarları, günlük kullanım kaplarının üzerine yıkılmış şekilde bulduk. Tadım Kalesi, 210 metre uzunluğunda, yaklaşık 160 metre genişliğinde, 35-40 metre yüksekliğe sahip" dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ