Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı’nın üzerinden 28 yıl geçti.
Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı’nın üzerinden 28 yıl geçti. Hala öldürülen bazı insanların cansız bedenlerine ulaşılamazken kimlik tespiti yapılan 30 katliam kurbanı daha defnedilecek.
II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük katliam.
Bir diğer deyişle ise 'İnsanlığın öldüğü gün' Srebrenitsa Katliamı...
Tarihler 11 Temmuz 1995'i gösterdiğinde Bosna Hersek'teki savaş sırasında Birleşmiş Milletler'in (BM) 'güvenli bölge' ilan ettiği Srebrenitsa, Bosna Kasabı olarak nitelendirilen Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi.
Kaçtıkları Sırplara teslim edildiler
Srebrenitsa'nın Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından Boşnak siviller, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığındı ve Hollandalı askerler de onları Sırplara teslim etti.
8 bin 372 can, fabrikalarda depolarda ve ormanlık alanlarda katledildi
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye geçmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti.
Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.
Katliamda öldürülenlerin bir kısmının cesedine ise hala ulaşılabilmiş değil.
Kemik kalıntıları çıkartılmaya devam ediyor: 30 katliam kurbanı daha belirlendi
Katliamın üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen yüzlerce kurbanın cesedi hala bulunamazken, binlerce soykırım kurbanına ait kemik kalıntıları ise açılan 81 toplu mezardan çıkartıldı.
İnsanlık dramının 11 Temmuz'daki 28'inci yılında düzenlenecek anma ve cenaze töreni kapsamında, kimliği belirlenen 30 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek.
Toprağa verilecekler
30 kurban için öğleden sonra cenaze namazı kılınacak.
Cenaze namazı öncesinde ise Srebrenitsa Anıt Merkezi'nde soykırımın 28. yılı dolayısıyla anma programı düzenlenecek.
En genci 15, en yaşlısı 65 yaşında...
Soykırımın 28. yılında toprağa verilecek 30 soykırım kurbanından en genci öldürüldüğünde 15 yaşında olan Elvir Salcinovic, en yaşlı kurban ise 65 yaşındayken öldürülen Nezir Muminovic.
Bu yıl toprağa verilecek soykırım kurbanlarının isimleri şöyle:
"Esad Dzanic, Bekir Music, Sakib Garaljevic, Himzo Mujic, Hasib Ibrahimovic, Redjo Jahic, Rifet Tabakovic, Idriz Mehinovc, Mujo Esmic, Saban Ibric, Senid Hodzic, Semir Djozic, Sabid Ibrahimovic, Mehmed Gerovic, Nisad Selimovic, Halil Avdic, Hasan Smajlovic, Esed Klempic, Sabahudin Selimovic, Husein Zukic, Elvir Salcinovic, Dzemail Alic, Mustafa Mekanic, Ahmedin Halilovic, Zuhdija Lemes, Hasib Mujanovic, Vejsil Mujanovic, Ekber Ridjic, Mevlid Aljic ve Nezir Muminovic."
Öte yandan Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 721 soykırım kurbanının mezarı bulunurken bu sayı bugün 6 bin 751'e yükselecek.