27 Mayıs Darbesi'nin Gölgesinde: "Vesayet Zihniyeti Hala Yaşıyor"

AK Parti Van İl Başkanı Demir: "27 Mayıs, Siyasi Tarihimizde Tekrar Eden Bir Zihniyetin Tohumlarını Saçmıştır"

Van Haberleri 28.05.2025 09:30:00 0
27 Mayıs Darbesi
Tarih: 28.05.2025 09:32 Güncelleme: 28.05.2025 09:30

AK Parti Van İl Başkanlığı İnsan Hakları Birim Başkanı Av. Cihat Demir, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıldönümü vesilesiyle yaptığı çarpıcı açıklamada, darbenin sadece bir tarihi olay olmadığını, aynı zamanda Türkiye siyasi tarihinde tekrar eden bir vesayetçi zihniyetin başlangıcı olduğunu vurguladı. Demir, darbenin demokrasi şehitleri Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı rahmetle anarak, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için mücadele azimlerini yineledi.

Darbenin Kökenleri ve Demokrat Parti'ye Yönelik Tehditler

Demir, 14 Mayıs 1950'de milletin teveccühüyle iktidara gelen Adnan Menderes ve ekibinin büyük kalkınma hamlesiyle milletin gönlünde taht kurduğunu belirtti. Ancak bu başarının, bazı çevreler tarafından hazmedilemediğini ve Demokrat Parti'yi devirme çabalarının ilk günden itibaren başladığını ifade etti. 1957'den itibaren darbe tehditlerinin aleni hale geldiğini, üniversite öğrencilerinin kışkırtılarak sokaklara döküldüğünü ve darbe ortamının hazırlanmaya başlandığını vurguladı.

CHP'nin Darbecilikle Tarihsel İlişkisi

Demir, dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün darbe sonrası Cemal Gürsel'e "büyük iş başardınız asıl ben sizin emrinizdeyim" sözleriyle, CHP'nin darbecilikle tarihsel ilişkisini açıkça ortaya koyduğunu belirtti. CHP'nin her türlü darbenin önünde, arkasında ya da yanında durduğunu vurgulayan Demir, bu durumun Türkiye siyasi tarihinde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

Yassıada Tiyatrosu ve Vesayet Mekanizmalarının İnşası

Darbeye giden süreçte, milletin iradesini devirmekle yetinmeyen darbecilerin, Yassıada'da kurulan mahkemelerle Demokrat Partilileri haksız suçlamalarla aşağılayarak idama mahkûm ettiğini belirten Demir, bu durumun sadece bir hukuksuzluk olmadığını, aynı zamanda bir daha millet iradesinin muktedir olmaması için devasa bir vesayet mekanizması inşa edildiğini gösterdiğini vurguladı. Bu mekanizmanın, yıllar boyunca demokrasimize vurulan darbelerin kolaylaştırıcısı ve devletin milletten uzaklaştırılmasının kaynağı haline geldiğini ifade etti.

AK Parti'nin Vesayetle Mücadelesi ve Geleceğe Yönelik Kararlılık

Demir, AK Parti hükümetleri olarak göreve geldikleri ilk günden itibaren vesayetçilerle ve cunta heveslileriyle defalarca yüzleştiklerini ve sonuna kadar mücadele verdiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, milletin desteğiyle bu vesayet mekanizmalarını teker teker çökerttiklerini ve devlet millet kucaklaşmasını inşa ederek milletin iradesini yeniden tesis ettiklerini ifade etti.

Vesayet Zihniyetinin Devamlılığı ve Kararlılık Çağrısı

Demir, vesayet çökmüş olsa da bazı adreslerde vesayetçi zihniyetin hala yaşadığını vurguladı. Sokakları yakıp yıkanlar, tencere tava çalanlar, kutsallara zarar verenler, "Ordu göreve" pankartı açanlar ve darbe teşebbüsünü tankların önünden seyredenlerin, vesayetçi zihniyetin tekrar tecessüm ettiğini gösterdiğini ifade etti. Ancak AK Parti'nin demokrasi için hukuk için her türlü vesayet zihniyetine karşı dik duruşunun süreceğini vurgulayan Demir, bu ülkenin vesayetçi ve cuntacı zihniyete feda edecek bir dakikası bile olmadığını belirtti.

"Durmak yok, yola devam" şiarıyla çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Demir, 27 Mayıs darbesini ve onun getirdiği karanlığı bir kez daha kınarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde adalet, kalkınma ve demokrasi mücadelemizden bir an bile olsun geri durmayacaklarını ifade etti.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ