25 yıllık usta, Osmanlı geleneğini geleceğe taşıyor

25 yıllık usta, Osmanlı geleneğini geleceğe taşıyor

Van Haberleri 24.09.2025 12:01:00 0
25 yıllık usta, Osmanlı geleneğini geleceğe taşıyor
Tarih: 24.09.2025 12:01 Güncelleme: 24.09.2025 15:16

Trabzon’un Akçaabat ilçesi nüfusuna kayıtlı Mahmut Yanık, 25 yıldır camilerin kubbe kaplama işlerini sürdürüyor. Osmanlı’dan günümüze uzanan kurşun kaplama geleneğini ustalıkla icra eden Yanık, Türkiye’nin birçok şehrinde olduğu gibi Van’ın Erciş ilçesinde de cami kubbelerini yeniliyor.

Henüz genç yaşta dayısının yanında çırak olarak mesleğe adım atan Mahmut Yanık, 15 yıl boyunca ustasının yanında eğitim aldı. Son 10 yıldır da kendi başına projeler üstlenen usta, bu süreçte alüminyum, bakır ve kurşun işçiliğinde de önemli tecrübeler edindi.

25 yıl önce dayısının yanında çırak olarak başladığı kubbe kaplama işini geliştiren Mahmut Yanık, Türkiye genelindeki camilerde kubbe kaplama işlerine devam ediyor. Van’ın Erciş ilçesinde bulunan Merkez Hıfzı Efendi Camiinin kurşun kaplamalarını yenileyen Yanık, Osmanlı’nın mimarisinin vazgeçilmez unsuru olan kurşun kaplama işini ve mesleğini geleceğe taşıyor. Yanık’ın son durağı, Van’ın Erciş ilçesinde bulunan Hıfzı Efendi Merkez Camii oldu. Caminin kubbe kurşun kaplama işlerini yenileyen Yanık, yaptığı çalışmada Osmanlı’dan miras kalan kenet sistemini uyguluyor. Bu yöntem, dilim dilim döşenen kurşun levhaların kubbenin yüzeyine sıkı bir şekilde oturmasını sağlıyor.

Açıklamalarda bulunan Yanık, Trabzon Akçaabatlı olduğunu belirterek, "Türkiye’nin birçok yerinde cami kubbe işleri yapıyoruz. Osmanlı’dan gelen kenet sistemiyle kaplama yapıyoruz. Alüminyum, kurşun ve bakır işçiliğiyle uğraşıyoruz. Bugün de Van Erciş Hıfzı Efendi Camii’nde bu işi sürdürüyoruz" dedi.

Cami kubbelerinin estetik ve dayanıklılık açısından en önemli unsurlarından biri olan kurşun kaplama, yüzyıllardır Türk mimarisinde kullanılıyor. Hem yapıyı dış etkenlerden koruyan hem de görselliğiyle dikkat çeken bu teknik, Osmanlı döneminde olduğu gibi günümüzde de tercih ediliyor.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ