2024 Yılı Bitkisel üretim destekleri açıklandı

2024 Yılı Bitkisel üretim destekleri açıklandı

Ekonomi 24.08.2024 11:23:27 0
2024 Yılı Bitkisel üretim destekleri açıklandı
Tarih: 24.08.2024 11:23 Güncelleme: 24.08.2024 11:23
2024 yılında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemelere ilişkin karar açıklandı.
Cumhurbaşkanı Kararı’na göre mazot ve gübre desteğinde geçen yıla göre her kalemde artış yapıldı.
Kararnameye göre arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye ve yulaf için çiftçilere dekar başına 123 lira mazot, 62 lira gübre olmak üzere 185 lira destek ödemesi yapılacak.
Gübre de en az destek ödemesi dekara 35 lira ile dane mısır, kuru soğan, patates, zeytin, mercimek, nohut ve “diğer ürünler” kategorisinde yer alan ürünlere verilecek.
Geçen yıl olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar bir analiz için 50 lira toprak analizi desteği ödemesi yapılacak.
Katı organik- organomineral gübre desteği 2024 üretim yılı için dekara 40 lira ödeme yapılacak.
Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, buğdayda 2023 yılında kilo başına 100 kuruş olan fark ödemesi desteği 2024’te 175 kuruşa çıkarıldı. Arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve nohut için geçen yıl kilo başına ödenen 50 kuruşluk prim desteği bu yıl 75 kuruşa çıkarıldı. Kararnameye göre dane mısır desteği 3 kuruştan 10 kuruşa, çıkarıldı.
Geçen yıl nohut, mercimek ve kuru fasulye için 50 kuruş olan fark ödemesi bu yıl nohutta 75 kuruşa çıkarılırken kuru fasulye ve mercimekte bu destek kilo başına 100 kuruş oldu. Nohut desteği daha az artırıldı.
En yüksek prim yağlık ayçiçeğine Yağlık ayçiçeğinde geçen yıl fark ödemesi kilo başına 100 kuruş olarak açıklandı 2024 yılı kararnamesinde yağlık ayçiçeği fark ödemesi(prim) kilo başına 225 kuruşa çıkarıldı.
Su kısıtı olan havzalarda Nohut ve mercimeğe yüzde 50 ilave destek
Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğu Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edilen havzalarda 2024 üretim yılında ekilen nohut, mercimek ürünlerine ilave yüzde 50 destek ödenecek.
Sertifikalı tohum kullanım desteği yok
Geçmiş yıllarda sertifikalı tohum kullananlara verilen destek 2024 kararnamesinde yer almadı. Arpa, buğday çavdar, tiritikale, yulaf ve çeltikte geçen sene dekar başına 65 lira sertifikalı tohum kullanım desteği ödendi.
Yağlık ayçiçeğinde sertifikalı tohum kullanım desteği ilk kez geçen yıl dekar başına 135 lira ödenirken bu yıl kararnamede yer almadı.
Lisanslı depolarda ürün depolama için kira, nakliye ve analiz desteği
Tarımsal ürünlerin, 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu çerçevesinde lisans alarak faaliyet gösteren depolarda muhafaza edilmesi halinde, kira, nakliye ve analiz desteği ödemesi yapılacak.
Yem bitkileri desteği
Daha önceki yıllarda hayvancılık destekleri kapsamında yer alan yem bitkileri desteği bu yıl bitkisel üretim destekleri içinde yer aldı. ÇKS’ye kayıtlı arazilerde; kaba yem üretmek amacıyla çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri ekilişi yapan çiftçilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla çok yıllık yem bitkileri (sulu) dekar başına yıllık 180 lira, korunga için sulu veya kuru dekar başına 180 lira destek ödenecek. Kuru ekilişler için dekara yıllık 120 lira, silajlık ekilişler(sulu) için dekara 200 lira, tek yıllık yem bitkileri (sulu/kuru) dekara 120 lira ve yapay çayır mera için yıllık dekara 300 lira destek ödemesi yapılacak.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ