2023’te Erzurum’da 10 ürüne coğrafi işaret

2023’te Erzurum’da 10 ürüne coğrafi işaret

Kültür Sanat 7.07.2023 09:18:07 0
2023’te Erzurum’da 10 ürüne coğrafi işaret
Tarih: 07.07.2023 09:18 Güncelleme: 07.07.2023 09:18
Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan coğrafi işaret son yıllarda rağbet görüyor.
Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” deniliyor. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere ise “mahreç işareti” deniliyor.
Erzurum Çaşır Kavurması tescillendi
Erzurum’da şu ana kadar 51 ürün için coğrafi işaret tescili yapıldı. Bunlardan 45’i mahreç işareti alırken, 6 ürün menşei adı aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu 2023 yılında Erzurum’dan 10 ürün için yapılan coğrafi tescil başvurusunu kabul etti. Bunlar; Erzurum Çaşır Kavurması, Erzurum Tatar Böreği, Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Ayva Yahnisi/ Ayva Kalyesi, Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Ketesi ve Erzurum Pastırması oldu.
İspir Kurun Peyniri 6 yıldır bekliyor
Erzurum’dan Türk Patent ve Marka Kurumu’na 20 ürün için coğrafi işaret başvurusu değerlendirme aşamasında bekliyor. Bu ürünlerden 14’ü mahreç ve 6’sı menşei adı için tescil edilmeyi bekliyor. 2023 yılında 4 adet ürün, 2022 yılında 3 adet ürün, 2021 11 ve 2017’de 1 ürün için Erzurum’dan müracaat yapıldı. İspir Kurun Peyniri 2017 yılından bu yana tescil edilmeyi bekliyor. Erzurum’dan en yeni tescil başvurusu ise Pasinler Yaprak Döneri oldu.
İşte tescil için bekleyen ürünler
Erzurum’da coğrafi tescil için Tekman Çok Programlı Anadolu Lisesi Cılbıra, Kurutulmuş Et Dürme ve Siyah Kuşburnu, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Erzurum Burması/Erzurum Burma Bileziği, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Narman Yeşil Mercimeği, Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası Pasinler Yaprak Döner, Tortum Belediyesi Tortum Ekşi Pestili ve Atatürk Üniversitesi İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulu İspir Kurun Peyniri için başvuruda bulundu. Erzurum Ticaret Borsası Erzurum Babaanne Pastası (Erzurum Pastası), Erzurum Balı, Erzurum Cılbıra / Erzurum Çılbır, Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Kelecoşu, Erzurum Kuru Kayısı-Kaysefesi, Erzurum Kızılcığı, Erzurum Patates Boranisi, Erzurum Yufka Yağlaması ve Hınıs Köftesi için başvuru yaptı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ