Van Depremleri: Zaman Yarasını Sarıyor. 13 Yıl Sonra Hâlâ Hafızalarda.
VAN'DA DEPREMİN ÜZERİNDEN GEÇEN 13 YIL
Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen ve 40 kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden 13 yıl geçti. 23 Ekim 2011'deki ilk depremin ardından gelen ikinci sarsıntıda Bayram ve Aslan Otellerinde kalan 40 kişi yaşamını yitirdi, aralarında gazeteciler Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de vardı. Van ve çevresi büyük hasar gören 23 Ekim 2011 depreminin ardından, merkez üssü Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğündeki sarsıntı, kent merkezini, Erciş ilçesini ve birçok köyü etkiledi.
İKİNCİ DEPREM VE YIKIM
İlk büyük yıkımın üzerinden 16 gün sonra 9 Kasım'da 5,6 büyüklüğündeki deprem yaşandı. İki depremde 644 kişi hayatını kaybetti, binlerce yapı yıkıldı veya ağır hasar aldı. Gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz ikinci depremde Bayram Oteli'nin yıkılması sonucu enkaz altında can verdi.
VAN'DA DEPREM SONRASI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI
İki büyük depremden sonra bölgede yaşanan hasarın boyutu gün yüzüne çıktı. 21 bin 692 yapının ağır hasar aldığı bölgede, 23 bin 691 konut ile 2 bin 325 ahır inşa edildi, 1,625 konut güçlendirildi. Kiracı ve ev sahiplerine 40 bin az hasarlı bina için 50 milyon TL ödeme yapıldı ve kalıcı konutların, altyapının inşası için 2 milyar 362 milyon TL kaynak kullanıldı.
DEPREM FELAKETİNDE KAYBEDİLENLER ANILACAK
İkinci depremin yıldönümünde hayatını kaybedenlerin anma töreni düzenlenecek. İkinci depremde yıkılan otel enkazında can veren gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz için de anma etkinlikleri planlanıyor.
CEM EMİR VE SEBAHATTİN YILMAZ'IN MESLEK HAYATLARI
Cem Emir, 1985'te Dersim'de dünyaya gelip, 2003'te Evrensel Gazetesi ile gazeteciliğe adım attı. Anka Haber Ajansı, Taraf Gazetesi ve DİHA'da çalıştı. DHA Diyarbakır Bürosunda göreve devam etmekteydi ve "Son Görünüş" adlı fotoğrafıyla Metin Göktepe Ödülleri'nde ödül kazandı. Sebahattin Yılmaz ise 1980'de yerel gazeteciliğe başlayıp, Hürriyet Haber Ajansı ve DHA'da görev yaptı, Van'daki uçak kazasına ilk ulaşan gazeteci oldu.