11 milyar dolarlık projeyi Türkiye'den çeken ABD bin pişman! Başlarına gelmeyen kalmadı, ne ödedilerse olmadı

Emekli hava pilot general Erdoğan Karakuş, F-35'lerle ilgili ABD'nin Türkiye konusunda büyük bedel ödemeye başladığını söyledi.

Bilim ve Teknoloji 27.09.2023 00:35:00 0
11 milyar dolarlık projeyi Türkiye
Tarih: 27.09.2023 00:38

Erdoğan Karakuş'un açıklamalarından önce F-35'lerle ilgili son yayınlanan rapora bir bakalım.

Üretici ortağı olan Türkiye'nin projeden çıkarılmasından sonra F-35'lerde yaşanan teknik aksaklıklar gündemden düşmüyor.

Geçirdiği kazalarla anılır hale gelen F-35 savaş uçağı hakkında ABD'de çarpıcı bir rapor yayınlandı. Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi'nin (GAO) Kongre için hazırladığı raporda söz konusu uçakların yaşadığı sorunlar gözler önüne serildi.

F-35'lerin zamanın yalnızca yüzde 55'inde uçmaya uygun olduğu, ihtiyaç duyulan vaktin neredeyse yarısında kullanılamadığı belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bakım depolarının yetersiz olduğu için yedek parçaların yüzde 73'ünün tedarikçilere geri gönderilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Deniz Piyadeleri'nin F-35B versiyonunun kullanılabilirlik hedefinin yüzde 85 olduğu, fakat 2022 mali yılında bu uçaklar için göreve uygunluk oranının yüzde 55 civarında olduğu, "tam" görev kapasitesi için sıfıra yakın bir durumun göze çarptığı kaydedildi.

Savaş uçaklarının her birinin hükümete maliyeti yaklaşık 160 milyon dolar.

ABD ordusunun 450 F-35 savaş uçağı var. Pentagon, 2040'ların ortalarına kadar 1.7 trilyon dolar tutarında yaklaşık 2 bin uçak daha almayı planlıyor.

Financial Times'ın haberinde, F-35 girişiminin, dünyanın en maliyetli savunma satın alma projesi olduğuna dikkat çekildi.

Söz konusu raporda, "Bakım zorlukları, F-35'in göreve hazırlığını olumsuz etkiliyor." denildi. Pentagon'un yeterli bakım deposu kapasitesi oluşturma konusunda geride kalmasının, onarımda gecikmelere ve jetin görev kapasitesinde yüzde 10'luk bir azalmaya neden olduğu aktarıldı.

Zorlukların bir bölümü, Pentagon'un depo bakım kararlarını kontrol etme yeteneğini sınırlayan, bakım konusunda yüklenicilere olan yoğun bağımlılıktan kaynaklanıyor.

Gecikmelerin diğer nedenleri arasında yedek parça sıkıntısı, yetersiz bakım eğitimi ve destek ekipmanı ile onarım yapmak üzere gereken teknik verilerin eksikliği bulunuyor.

Konuyla ilgili Haber Global ekranlarında konuşan emekli korgeneral Erdoğan Karakuş, "Büyük üreticilerden birisiydi Türkiye. 935 parça az değil. Bu 11 milyar dolarlık bir parça olacaktı. Ayrıca bizim Eskişehir'deki bakım ikmal merkezindeki faaliyetler sonucunda Türkiye 27 milyar dolar gibi para kazanacaktı.

Bunları siz sildiyseniz cezasını çekeceksiniz. Pentagon bunların depo bakımını yapacak olan yerleri de geliştiremedi. Türkiye'ye F-35 vermemenin cezasını şimdi çeksinler" dedi.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem