Diriliş şairi: Sezai Karakoç

Ebediyete irtihalinin üzerinden bir yıl geçen Şair ve düşünür Sezai Karakoç, Karakteri, düşünceleri ve eserleriyle edebiyatımızın önemli isimleri arasında yer aldı, hayatını diriliş idealini yaşamak ve yaşatmak üzerine kurdu.

Haberde İnsan 17.11.2022 00:37:00 0
Diriliş şairi: Sezai Karakoç
Tarih: 17.11.2022 00:44 Güncelleme: 17.11.2022 00:37

Sezai Karakoç, 1933’te Diyarbakır Ergani’de dünyaya geldi.

Makam Dağı'nın eteklerinde büyüyen Karakoç, okumayı çok sevdi. Başarılı bir öğrenciydi ve çocukluğundan itibaren Büyük Doğu dergisinin sıkı bir takipçisiydi.

Karakoç’un çok erken yaşta olgunlaşmış bir düşünür olduğunu belirten Yazar Osman Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

“Kendi hatıralarında da bunları çok detaylı anlatır. Mesela ortaokulda bir öğrenciyken Namık Kemal üzerine bir konferans vermiştir. Bir ortaokul öğrencisi için bu alışık olunmadık bir şeydir.”

Necip Fazıl'la kesişen yolları

Lise mezuniyeti sonrası İstanbul'a giden Karakoç, burada Necip Fazıl ile tanıştı. Yıllarca dergiden takip ettiği isimle aynı cemiyetteydi artık. Bir süre sonra aynı sayfada yazmaya başlayacaklardı.

1951'de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne başladı. Monna Rosa'ya imza attığında 19 yaşındaydı. Şair ya da yazar olma hayali hiç olmadı. Fakat şiir yazmak onun için bir kader hadisesi oldu.

Kendi kendine Fransızca öğrendi. Dünya edebiyatını dikkatle takip etti. Doğu’yu ve Batı’yı bilmek için çabaladı.

Karakoç’un eserlerinin ayrı bir fikir atmosferi içine açıldığını belirten Akademisyen Yunus Emre Özsaray, “Hem Doğu’yu bilmiş hem Batı’yı bilmiş ve bütün bunları eserlerinde katman katman işlemiş” diye konuştu.

Dönüm noktası: Diriliş Dergisi

1955'te üniversiteden mezun olan Sezai Karakoç, maliye müfettişi olarak İstanbul'a atandı. Kendisinin de dediği gibi sanki hayatı hep İstanbul'a gelmek için gelişmişti.

4 yıl sonra ilk şiir kitabı Körfez yayımlandı. 1960'ta ise "Diriliş Dergisi" raflarda yerini aldı. Düşünceleri ve ideallerini daha çok kişi okuyabiliyordu artık. Birçok yazar ve şairin dizeleri dirilişin sayfalarında can buldu.

Bayraktar: Sezai Bey'in tüm derdi İslam milletinin dirilişiydi

Sezai Karakoç yalnızca bir şair değildi. Kendini adadığı bir davası, dünyayla bir derdi vardı.

Karakoç’un tüm derdinin İslam milletinin dirilişi olduğunu dile getiren Osman Bayraktar, "Tabii bu insanlığın da problemidir. İslam milletinin ayağa kalkması insanlık için de bir kurtuluş vesiledir çünkü" diye konuştu.

Karakoç’un, bu davası kapsamında hem fiili hem de fikri olarak eylemde bulunduğunu anlatan Yunus Emre Özsaray, “Adeta diriliş neslinin amentüsünde söylediği gibi bir diriliş eri, bir diriliş ereni olma yolunda ve netice itibariyle de bir diriliş piri olma idealiyle yaşadı" dedi.

Diriliş şairine veda

"Dirilişin Şairi" birçok ödüle layık görüldü. Ancak hiçbir ödül törenine katılmadı. Vefatından kısa bir süre önce Sezai Karakoç'a İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Takvim yaprakları 16 Kasım 2021'i gösterirken, Karakoç'un dünya sürgünü sona erdi. İstanbul'daki evinde geçirdiği kalp kriziyle hayata gözlerini yumdu. Cenazesi omuzlar üzerinde taşındı. Gün doğmadan şiirine konu olan Şehzadebaşı Camii haziresine defnedildi.

Sezai Karakoç, 88 yıllık ömrüne sayısız eser sığdırdı. Birçok yazar ve şairin yetişmesine katkıda bulundu. Diriliş hayalinden hiç vazgeçmedi. Kaynak: TRT Haber

Anahtar Kelimeler: Diriliş şairi: Sezai Karakoç
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ