Tarih: 19.07.2025 00:06

Van Ayanis Kalesi’ndeki Haldi Tapınağı Urartu’nun Göz Bebeği Olmaya Devam Ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında yürütülen Ayanis Kalesi kazıları, 37. yılına girerken Haldi Tapınağı ve Tapınak Kompleksi'ndeki keşifler Anadolu arkeolojisi için büyük önem taşımaya devam ediyor.

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında yürütülen Ayanis Kalesi kazıları, 37. yılına girerken Haldi Tapınağı ve Tapınak Kompleksi'ndeki keşifler Anadolu arkeolojisi için büyük önem taşımaya devam ediyor. Urartu Kralı Argişti'nin oğlu Rusa tarafından Van Gölü'ne hâkim bir tepede inşa edilen Ayanis Kalesi'nde, bu sezon da arkeologlar heyecanla çalışıyor.

Prof. Dr. Işıklı, kazı sezonunun yaklaşık bir ay önce başladığını belirterek, bu yıl da odak noktalarının Haldi Tapınağı olduğunu ifade etti. Işıklı, "Haldi Tapınağı gerçekten Anadolu arkeolojisinin ve Urartu'nun incisi durumunda. Bütün çabamız bu yapıyı koruyup insanlığın kültürel mirası olarak geleceğe aktarmaktır" dedi.

Tapınak Kompleksi'nde Yoğun Mesai

Bu yılki çalışmalar, son dört yıldır olduğu gibi Tapınak Kompleksi'nin kuzey kanadındaki anıtsal odalarda yoğunlaşıyor. Işıklı, kazıların sürdüğü bir numaralı odada üç sezondur çalışma yürüttüklerini, 6 metre derinliğe ulaşıldığını ve 3 ila 4 metre kalınlığındaki kerpiç duvarların gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

Zemin katta yer alan odada iki giriş kapısı ve büyük ölçekli pişmiş toprak bir küvetin bulunduğunu aktaran Işıklı, bu tür küvetlerin genellikle sıvı depolama veya mayalama amacıyla kullanıldığını, ancak kesin amacın yapılacak analizlerle netleşeceğini kaydetti.

Urartu Uygarlığı: Mimari Bir Şaheser

Urartu'nun mimari dehasına da dikkat çeken Işıklı, "Topografyayı çok iyi kullanmışlar. Birbirine bağlantılı odalarla son derece ustaca inşa edilmiş bir yapı kompleksiyle karşı karşıyayız. Kerpiçte ve taşta inanılmaz bir ustalık var" ifadelerini kullandı.

Yangın İzleri ve Değerli Buluntular

Kazı alanında daha önce çıkan yangının izleri hâlâ gözlemlenebilirken, bu odada şimdiye kadar birçok önemli buluntuya ulaşıldı. Bronz silahlar, süs eşyaları, yazılı belgeler, mühürler ve yanmış dokularıyla korunmuş insan iskeletleri bu alanın hem dini hem de yönetimsel işlevler üstlendiğini ortaya koyuyor.

Garibin Tepe Kazıları da Hızlanıyor

Ayanis dışında yürütülen bir diğer önemli kazı alanı olan Garibin Tepe'de de bu yıl önemli projelerin hayata geçirileceği belirtildi. Yapılacak çalışmalarla Doğu Anadolu arkeolojisine yeni bir soluk kazandırılması hedefleniyor.

Destek Kurumlar ve Koruma Planları

Kazılar; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izin ve destekleriyle, Van Valiliği, Tuşba Kaymakamlığı, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Van Müzesi'nin iş birliğiyle yürütülüyor. Prof. Dr. Işıklı, sezon sonunda açığa çıkarılacak alanların geçici olarak koruma altına alınması için gerekli planlamaların yapıldığını da sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —