Menü Van Haber | Van Postası Gazetesi | Son Dakika Doğu Anadolu | Sesli Van Haberleri
Tarih: 25.03.2026 18:31
Pezeşkiyan’dan Erdoğan’a Kardeşlik Mesajı: “Türkiye’nin Tutumu Takdire Şayan”

Pezeşkiyan’dan Erdoğan’a Kardeşlik Mesajı: “Türkiye’nin Tutumu Takdire Şayan”

Facebook Twitter Linked-in

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Türkiye'nin İsrail'e karşı sergilediği tutuma yönelik dikkat çeken bir açıklama yaptı. Sosyal medya platformu üzerinden Türkçe paylaşımda bulunan Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk milletine teşekkür etti.

Pezeşkiyan açıklamasında, Türkiye'nin bölgedeki gelişmeler karşısında sergilediği duruşu övdü. "Aziz kardeşim Sayın Erdoğan'ın saldırgan Siyonist rejimi kınama konusundaki kararlı tutumu takdire şayandır" ifadelerini kullanan İran lideri, Türkiye ile dayanışma mesajı verdi.

İran Cumhurbaşkanı ayrıca Türk milletinin uzun yıllardır İslam dünyasıyla dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, bu birlikteliğin devam edeceğini belirtti.

Pezeşkiyan'ın açıklamaları, Türkiye'nin Orta Doğu'daki diplomatik ve siyasi rolünün yeniden gündeme gelmesine neden oldu. İran lideri, Türkiye'nin özellikle son dönemde İsrail'e yönelik eleştirilerdeki net tutumunun bölgesel dengeler açısından önemli olduğunu ifade etti.

Açıklamada, Türkiye'nin İslam dünyasıyla olan bağlarının güçlü olduğu ve bu çizginin gelecekte de sürdürüleceği mesajı öne çıktı.

48 Saatlik Kritik Diplomasi Trafiği

ABD basınında yer alan haberlere göre, Türkiye, Mısır ve Pakistan öncülüğünde başlatılan diplomatik girişimlerde kritik bir sürece girildi. Üç ülkenin, ABD ile İran arasındaki gerilimi azaltmak amacıyla yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğü ve tarafları 48 saat içinde bir araya getirmeyi hedeflediği belirtildi.

Bu süreçte Ankara'nın yürüttüğü "mekik diplomasisi" dikkat çekerken, bölgesel barış için önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Kilit İsim: Hakan Fidan

Diplomatik kaynaklara göre, Türkiye'nin yürüttüğü süreçte en kritik rolü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan üstleniyor. Fidan'ın, başta Suudi Arabistan, Mısır ve Pakistanlı mevkidaşlarıyla yürüttüğü temasların, müzakere sürecini hızlandırdığı ifade ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun da sürecin ilerlemesi için Fidan'ın aktif rol almasını desteklediği öne sürüldü.

Trump'ın "Yeni Lider" Senaryosu

ABD basınında yer alan iddialara göre, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran'da olası yeni liderlik senaryolarını değerlendirmeye aldı. Bu kapsamda, Muhammed Bakır Kalibaf isminin ön plana çıktığı ileri sürüldü.

Diplomatik kulislerde, Kalibaf'ın daha pragmatik bir isim olarak değerlendirildiği ve olası müzakere süreçlerinde etkili olabileceği konuşuluyor.

Türkiye Arabuluculukta Öne Çıkıyor

Türkiye'nin öncülüğünde yürütülen diplomatik girişimler, uluslararası kamuoyunda yakından takip ediliyor. Ankara'nın hem Batı hem de bölge ülkeleriyle kurduğu dengeli ilişkiler, arabuluculuk rolünü güçlendiriyor.

Özellikle İslamabad hattında kurulması planlanan diplomasi masasının, bölgedeki gerilimi düşürmede kritik bir rol oynaması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —