Tarih: 28.02.2026 21:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail Gerilimine İlişkin Kritik Açıklamalar

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran-İsrail gerilimine ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Netanyahu'nun kışkırtmalarına işaret eden Erdoğan, bölgesel felaket uyarısında bulundu ve Türkiye'nin sınır güvenliğine ilişkin önemli mesajlar verdi.

Netanyahu'nun Kışkırtmalarına İşaret Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Teşkilatı İftarı'nda önemli açıklamalarda bulundu. İran'a yönelik son ABD-İsrail saldırılarına değinen Erdoğan, "Komşumuz İran'a yönelik Netanyahu'nun kışkırtmalarıyla başlayan Amerika-İsrail saldırılarından derin üzüntü ve endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde düzenlenen programda konuşan Cumhurbaşkanı, bölgedeki gerilimin artmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Erdoğan, İran'ın Körfez ülkelerine yönelik füze ve drone saldırılarını da "her ne sebeple olursa olsun kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Türkiye'nin Sınır Güvenliği ve Diplomatik Çabaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'daki kriz sonrası olası bir göç tehlikesi konusunda da güvence verdi: "Hudut güvenliğimiz ve hava sahamız açısından sorunumuz yok. Askerimiz, jandarmamız, polisimiz, istihbaratımız her türlü tedbiri en üst seviyede alıyor."

Türkiye'nin bölgedeki çatışmaları önlemek için tüm diplomatik kanalları kullandığını vurgulayan Erdoğan, "Sağduyu ve aklıselim hakim olmaz, diplomasiye alan açılmazsa bölgemiz bir ateş çemberine sürüklenme riskiyle karşı karşıyadır" uyarısında bulundu.

Bölgesel Felaket Senaryosuna Karşı Uyarı

Erdoğan, bölgedeki gerilimin tehlikeli boyutlarına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Ne yazık ki bir taraftan Pakistan-Afganistan, bir taraftan İran-Körfez arasındaki savaşlar unutulur gibi değil."

Taraflar arasında güven bunalımının aşılamadığını belirten Cumhurbaşkanı, İsrail'in süreci "zehirleme çabalarının" devam ettiğini ifade etti. Erdoğan, "Daha fazla kanın akmaması, bölgemizin daha büyük acılar yaşamaması için başta İslam dünyası olmak üzere tüm aktörlerin acilen harekete geçmesi gerekiyor" çağrısında bulundu.

28 Şubat Zihniyetine Sert Tepki

Programda gündeme ilişkin değerlendirmelerin yanı sıra tarihi konulara da değinildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Şubat sürecine ilişkin sert eleştiriler getirdi: "28 Şubat geride devasa bir enkaz yığını bırakmıştır. Hem ekonomik hem sosyal hem de bireysel ciddi travmalara yol açmıştır."

Erdoğan, yapılan hesaplamalara göre 28 Şubat müdahalesinin Türkiye'yi 381 milyar dolar zarara uğrattığını belirterek, "Milletimizin 'gerici, mürteci, takunyalı, çarşaflı, sakallı' denilerek aşağılandığı günler artık geride kalmıştır" ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —