Emine Bişeng SABIRLI


Sayısı artan Afgan mülteciler için ne yapmalıyız?

Sayısı artan Afgan mülteciler için ne yapmalıyız?


Bir kurtla kuzu hikayesi gibidir Afgan insanının hikayesi. Dağların ardında kendi topraklarında esir kalmışlığın acı gerçeği. Kendi topraklarında yeşeren çiçekleri koklayamadan göçe mecbur kalan ailelerin, daha küçücük yaşta protez ayak yapmayı öğrenen çocukların, fakirliğin, eğitimsizliğin, kız çocuklarının Taliban tarafından değersiz görüldüğü acı gerçeği. İltica ve Göç Araştırma Merkezi Başkanı Metin Çorabatır son zamanlarda İran üzerinden Türkiye'ye giriş yapan Afganların sayısının 20 bini bulduğunu ve göçmenlerin çoğunun İran'da yaşayanlardan çok doğrudan Afganistan üzerinden geçen yeni göçmen dalgası olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre Mart ayı sonuna dek Türkiye'de UNHCR'a kayıt yaptıran Afgan sığınmacı ve mültecilerin sayısı 169,919. Son aylarda bu sayı dörde katlandı.

Türkiye'de kayıtlı Suriyelilerin sayısı 3,5 milyon, diğer ülkelerden Türkiye'ye sığınanların toplam sayısı da 365 bin.

Afganlar, Türkiye'de Suriyelilerden sonra kayıtlı resmi sayı olarak en büyük ikinci göçmen grubu. Göç dalgası günbegün daha çok artıyor ve her gün bir umut diye yola çıkıp yolda ölen Afgan Mültecilerin cenazeleri günlerce morgda bekleniyor. Dünya üzerinde hükümetine güven duymayan ülke olarak Afganistan ilk sırada. Hem taliban, hem ülke içinde ayaklanan terör saldırıları ve ülkedeki ekonomik sıkıntı yüzünden göç eden Afgan sayısı günden güne çoğalıyor. Peki bu göç dalgasının yol kenarlarına, sahil kıyılarına daha fazla ceset vurmaması için bizlerin ne yapması gerek? Soruyorum size; bizlerin ne yapması gerek?