Elekt. Elektronik Müh. Cemal Şahinoğlu


Kaçak Elektrik

Kaçak Elektrik


Yasadışı (kaçak) elektrik kullanımının her geçen gün artmasının sebebi hatalı kararlar ve uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Enerji bedellerinde yapılan yüksek artışlar, ayda 150-160 kwh üzerinde elektrik kullanılması halinde %50-60 zam uygulaması, verilen hizmetin karşılığı olmamasına rağmen her faturadan güç bedeli adı altında ‘’sabit bedel’’ alınması elektriğin yasa dışı yollardan kullanılmasını hızlandırmıştır. Dağıtım şirketinin kaçak kullanımını en aza indirmesi ile yetkilidir. Kaçak kullanım konusunda basın organlarına abartılı rakamlar vermesi ilimizde (Van ve ilçeleri) yaşayan dürüst tüketicilerin tepkisine neden olmaktadır. Toplumun büyük bir kısmını enerji hırsızı ilan eden Dağıtım Şirketi Bakım işletme –Tesis ve idari konulardaki başarısızlığını kamufle  etmek için kaçak elektrik kullanımının arkasına sığınmaktadır. Kurum tüketiciye kesintisiz ve kaliteli hizmet sunmakla mükelleftir.

Dağıtım şirketinin yıllardır bu alanı denetimsiz bırakması veya birkaç ekiple denetleme çalışması yürütmesinden kaynaklanmaktadır. Yaşadığımız bölge ve ilçelerinde uzun yıllardan  beri sayaç okuma çalışmaları ve yeni abone işlemleri yapılmamaktadır. Okunmayan enerji miktarı’da kaçak tüketim olarak adlandırılmaktadır. Dağıtım şirketinin Öncelikle kendi yükümlülüğünü  yerine getirmek üzere;  abone yapma, sayaç mühürleme ve sayaç okuma çalışmalarını sağlıklı bir biçimde yürütmelidir. Kurumun sorumluluklarını yerine getirmesi için müessese müdürlüğünden  başlayarak kararlı ve kalıcı bir idari yapıya kavuşturulmalıdır. Basına verilen kaçak tüketim  rakamları ; Kaçak  kullanımın yanı sıra teknik kayıplar ve Dağıtım şirketi tarafından okunmayan ve aboneliği yapılmamış tüketici harcamasıdır. 

Kaçak tüketim mücadelesi ile birlikte bölgemizde, şehir şebekesi yenileme çalışmalarının yapılarak teknik kayıpların asgari düzeye düşürülmesi gerekmektedir. Yaptığım araştırmaya göre geçen aylarda gelen elektrik faturasının kış aylarının gelmesiyle birlikte % 100 ü geçmesi dürüst tüketicileri derinden üzmüştür. Bunun nedeni kullanılan kaçak elektiriğin tesbitini yapmadan dürüst tüketiciye aktarmasıdır. Dağıtım şirketinin bu konuyla ilgilenmesi lazım.