Van'da DEM'li Belediyelerin İşçi Kıyımı Edremit Belediyesi İle Devam Etti

Van'da DEM'li İpekyolu Belediyesi ile başlayan işçi kıyımına DEM'li Büyükşehir Belediyesi'nin ardından DEM'li Edremit Belediyesi de katıldı.

Van Haberleri 13.05.2024 19:47:00 2
Van
Tarih: 13.05.2024 20:43 Güncelleme: 14.05.2024 12:23

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk’ün Haberi

Van'da İpekyolu Belediyesi'nin DEM'li Başkanı Cevdet Altındağ'ın başlattığı işçi kıyımı hastalık gibi DEM’li belediyelere tüm hızıyla yayılmaya devam ediyor.

İpekyolu Belediyesi'nden sonra Van Büyükşehir Belediyesi'nin DEM'li ve hükümlü Başkanı Abdullah Zeydan çalışanları işten çıkararak işçilerin ekmekleri ile oynamıştı. Şimdi de Edremit Belediyesi'nin DEM'li Başkanı Rabia Başak Koç işçi kıyımı için bu akşam saatlerinde düğmeye bastı. 

İŞÇİ KIYIMINDA YİNE AYNI GEREKÇE: KOTA AŞIMI VE MAAŞ ÖDEYEMEMEK

Edremit Belediyesi çalışanı işlerine gönderilen (SMS) mesaj ile son verildi. 

54 işçiye gönderilen işten çıkarma mesajında gerekçei olarak Belediye Kanununun 49’uncu Maddesine dayandırdıkları  olması gereken oranların üzerinde personel çalıştırılması ve bu nedenle bütçe imkânları ile çalışanların maaşlarını ödeyememek olarak gösterildi.

DEM’li Başkan Rabia Başak Koç talimatıyla çalışanlara bugün akşam saatlerinde gönderilmeye başlayan işten çıkarma mesajında şu ifadelere yer verildi; 

“Sayin Calisanimiz,
Son donemde sirketimizde ise alinan ihtiyac fazlasi calisanlarin mali kulfeti, sirketimiz bunyesinde calisan iscilerimizin tamaminin maasini odeyemez duruma getirmistir. Belediye kanununun 49. maddesinde belirtilen oranlarin cok uzerinde giderlerimizin oldugu tespit edilmistir. Bu ve diger bazi hususlar nazara alinip uzulerek is akdinize son verilmistir. Ilgili gerekceler bir butun olarak tarafiniza yapilacak tebligat ile bildirilecektir.
Bugune kadarki emeklerinizden dolayi tesekkur ederiz. 
Van Edremit Belediyesi Personel A.S.”

49’UNCU MADDE “İŞTEN ÇIKAR” DEMİYOR, “YENİ İŞÇİ ALMA” DİYOR!

Çalışanların ekmeği ile oynarken gerekçe olarak gösterdikleri 5393 Sayılı Belediye Kanununun 49’uncu maddesi “Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme kat sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde 30’unu aşamaz. Yıl içerisinde aylık ücretlerde beklenmeyen bir artışın meydana gelmesi sonucunda (kotanın aşılması durumunda) cari yıl ve ilerleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz” diyor.

KEYFİ İŞÇEN ÇIKARMAYA KANUN VE BÜTÇE KILIFI

Belediye Kanununun 49’uncu maddesinde belirtilen bütçeye göre belirlenen oranları gerekçe göstererek maaş ödeyemediklerini ifade ederek işçi kıyımı yapan İpekyolu Belediyesi, Van Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi, kanunda belirtilmeyen işten çıkarmayı keyfi olarak uyguluyor. 

Belediye Kanunu 49’uncu maddesinde “Yıl içerisinde aylık ücretlerde beklenmeyen bir artışın meydana gelmesi sonucunda (kotanın aşılması durumunda) cari yıl ve ilerleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz” diyor.

İŞÇİLER YANDAŞLARA YER AÇMAK İÇİN Mİ İŞTEN ÇIKARILDI?

DEM'li Belediye Başkanları'na yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Kota aşımı veya maaş ödeyememe nedeniyle değil, HDP Genel Merkez Yerel Yönetimler Birimi Van İrtibat Bürosu tarafından verilen talimat ile çalışanların işten çıkarıldığı öğrenildi.

Talimat ile gerçekleşen işten çıkarmaların Van halkı nezdinde haklı gösterebilmek için “kota aşımı ve maaşları ödeyemiyoruz” şeklinde açıklamalar ile yapıldığı, ancak gerçek nedeninin işe alınması planlanan yandaşlara kota içerisinde kontenjan açabilmek olduğu gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

 


Doğan balta
14.05.2024 07:20:14
Belediyeyi çalışamayacak duruma getirmek için Halkı birbirlerine kırdırmak için gider ayak belediyeye işçi yığdınız.Belediyeleri borç batağına çevirdiniz.Banka tefecilerine teslim etiniz.Bu nasıl bir lahana bu nasıl bir turşu

Sinan Yılmaz
14.05.2024 10:05:47
Gerçekten bûyle bir işe ihtiyacım var kiralayın 3 kız öğrenci okutuyom olursa sevinirim saygilarimla

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem