İran için 1 günlük milli yas ilan edildi

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybetmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de de 1 gün milli yas edildiğini duyurdu.

Politika 21.05.2024 09:31:00 0
İran için 1 günlük milli yas ilan edildi
Tarih: 21.05.2024 09:34

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri, dün Doğu Azerbaycan eyaletindeki dağlık bölgede kötü hava koşulları nedeniyle kaza yaptı.

Helikopterin enkazına ulaşılmasının ardından; Reisi ile Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim hayatını kaybettiği belirlendi.

Reisi'nin ölümü, bölgedeki tüm ülkeleri yasa boğdu..

Birçok bölge ülkesi, Reisi'den gelen ölüm haberinin ardından birer birer yas ilan ettiklerini duyurdu.

Bu karara Türkiye de katıldı.

İran için bir günlük yas ilan edildi

Kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reisi'nin vefatından dolayı derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Türkiye'nin İran halkının yanında olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, "İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin vefatı sonrası ülkemizde bir günlük milli yas ilan ettik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Reisi ve beraberindeki üyelerin vefatından derin üzüntü duydum. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milleti adına kardeş İran halkına en samimi taziyelerimi iletiyorum.

Kabine toplantımız esnasında Cumhurbaşkanı vekili ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. İran bizim sınır komşumuz, İran halkı da bizim kardeşimizdir. Asırlardır aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. İran'ın Filistin davasına verdiği güçlü desteği takdirle karşıladık. İran'a karşı uygulanan tek taraflı yaptırımlara katılmayarak komşuluk hukukumuzun gereğini yerine getirdik.

Merhum Reisi'yi Ankara'da ağırlamış, imzaladığımız 10 anlaşmaya ilişkilerimizi ileriye taşımıştık. Helikopter kazasından sonra İran makamlarıyla temasa geçerek arama kurtarma çalışmalarına katkı vermek için tüm imkanlarımızı seferber ettik.

Kabine toplantımızda İran halkının yaşadığı derin acıyı paylaşmak üzere ülkemizde 1 günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık. İranlı kardeşlerimizin tekrar başı sağ olsun diyoruz.

Bayraklar yarıya indirildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve helikopter kazasında hayatını kaybedenler için Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edilmesinin ardından İstanbul'da bayraklar yarıya indirildi.


Haber Kaynak : Enson Haber
Anahtar Kelimeler: günlük milli edildi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem