Ablasyon Kimlere Yapılır?

Ablasyon en genel anlamıyla kalbinde ritim bozukluğunu ortadan kaldırılmasına olanak sağlayan bir yöntemdir.

Sağlık 12.01.2024 23:59:00 0
Ablasyon Kimlere Yapılır?
Tarih: 13.01.2024 00:00 Güncelleme: 13.01.2024 00:02

Ablasyon en genel anlamıyla kalbinde ritim bozukluğunu ortadan kaldırılmasına olanak sağlayan bir yöntemdir. Böylece ritim bozukluğuna sebep olan odaklar özel elektrot kateterler ile yakma veya dondurma suretiyle etkisiz hale getirilir. Bu tedavinin tercih edimesinin en büyük nedeni ritim düzenleyici ilaçlara oranla daha etkili ve daha başarılı olmasıdır. Ablasyon tedavisi ile hastalar ritim sorununu tekrar yaşamamaktadırlar. Dolayısıyla ritim düzenleyici ilaçları tekrar kullanmak zorunda da kalmamaktadırlar.

Kimler Ablasyon Adayı Olabilir?

Kalp ritim bozukluğu veya çarpıntısı olan hastalar, düzenli kalp ritim bozukluğu ilacı kullanmak istemeyen, kalp ritim bozukluğu ilacı kullanan ama yan etkisi ile karşılaşan ya da ilacın herhangi bir faydasını görmeyen hastalara ablasyon yapılabilir.Ablasyon tedavisi sonrası hastaların yaşam kalitesinde de ciddi bir düzelme yani iyileşme görülür. Ablasyonda başarı oranı ise hastanın çarpıntı ve kalp ritim bozukluğunun türüne ve şiddetine göre değişkenlik göstermesi ile beraber %70-99 civarındadır.

Ablasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ablasyon işlemi sonrası 7-10 gün süresince egzersiz yapmamalı, ağırlık kaldırmamalı bol bol dinlenmelidir.  İşlem sonrası 1-2 sonra duş alınmalıdır. Tabi en önemlisi ise hasta doktor kontrollerini aksatmamalı, düzenli kontrollerine gitmelidir.

Ablasyon Tedavisi  Kaç Saat Sürer?

Ablasyon tedavi süresi hastanın kalp ritim bozukluğu ve çarpıntısına göre değişebilmektedir. Ablasyon tedavisi yarım saat sürebildiği gibi 4 saatten daha uzun da sürebilir.

Ablasyon Sonrası Çarpıntı Olur mu?

Ablasyon işlemi sonrası bazı hastalarda kalp ritim bozukluğu veya çarpıntı olabilmektedir.Bu durum dokuların iyileşme süreci olarak ilişkilendirilmektedir. Ablasyon işlemi sonrası birkaç gün çarpıntı ve kalp ritim bozukluğu olabilmekte ama zamanla düzelebilmektedir. Lakin hastanın başka hastalıkları, yaşam tarzında  sigara ve alkol kullanımı  yer alıyorsa çarpıntı ve kalp ritim bozukluğunun  tekrarlama ihtimali vardır.

Bazı durumlarda ise çarpıntının sebebi kalp kapakçıklarındaki hasardan kaynaklanabilmektedir. Kalp kapakçıklarında meydana gelen hasar ise laparoskopik kalp ameliyatı yani açık kalp ameliyatına göre daha az riskli ve daha kolay iyileşme süreci olan kalp ameliyatı gerçekleştirilir. Dolayısıyla operasyon sonrası hasta, açık kalp ameliyatına kıyasla daha kısa sürede taburcu olur, ağrılarından daha çabuk kurtulur ve günlük yaşamına kısa sürede geri döner.

 

 


Anahtar Kelimeler: Ablasyon Kimlere Yapılır?
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem